Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Lucrări apicole în luna mai
La începutul lunii mai sau ceva mai târziu, în toată țara se termină înflorirea pomilor fructiferi, care asigură familiilor de albine un bun cules de nectar. Acum este momentul să vă pregătiți pentru extragerea mierii de salcâm și rapiță.
Luna mai este o lună de intensă activitate pentru apicultori, când aceştia urmăresc în principal valorificarea primelor culesuri importante de nectar de la rapiţa de toamnă și salcâm, în paralel cu luarea de măsuri pentru a evita roirea naturală în lunile care urmează. Rapiţa de toamnă înfloreşte încă din aprilie şi ţine circa 45 zile, iar rapiţa de primăvară înfloreşte în funcţie de momentul semănatului, cam la aproximativ o lună după rapiţa de toamnă. Furnizează nectar şi polen într-o perioadă când flora meliferă este săracă, de aceea contribuie la dezvoltarea puternică a familiilor de albine.
Producţia de miere este evaluată la aproximativ 100 kg/ha, mierea este de culoare aproape albă, uneori galben intens cu o aromă puternică de floare de rapiţă, are un gust uşor iute datorită uleiurilor volatile pe care le conţine, dar care cu timpul se evaporă. Această miere are particularitatea de a se cristaliza foarte repede, de aceea ea trebuie extrasă din faguri imediat după cules şi nu poate fi păstrată ca hrană de iernare. De menţionat este şi faptul că utilizarea fagurilor de recoltă din care s-a extras mierea de rapiţă poate compromite calitatea mierii de salcâm, dacă aceştia nu au fost bine curăţaţi de albine după extracţie.
Dacă ajung cristalele de miere de rapiţă în mierea de salcâm, există probabilitatea ca mierea de salcâm să se declasifice. „În condiţiile valorificării culesului de rapiţă există riscul apariţiei roirii chiar în perioada valorificării culesului de salcâm, fapt nedorit. De aceea, printr-o analiză riguroasă a puterii familiilor de albine înaintea culesului de salcâm se poate evalua acest risc pentru a se lua măsurile necesare preîntâmpinării roitului. Imediat după extracţia mierii de rapiţă şi în lipsa culesului de rapiţă, fagurii vor fi reintroduşi în familii pentru curăţarea completă de resturi de miere pentru a nu deteriora calitatea mierii de salcâm ce urmează a fi recoltată“, explică Asociația Crescătorilor de Albine din România.
Existenţa unei cantităţi mici de miere de rapiţă în mierea de salcâm poate modifica culoarea şi conţinutul polinic, fapt ce conduce la declasarea mierii de salcâm şi obţinerea unui preţ mult mai scăzut. În această lună se continuă unificarea familiilor slabe sau fără matcă, întărirea acestora cu rame cu puiet, stimularea glucidică şi proteică a acestora. Aplicarea tratamentelor antivarroa se va întrerupe cu cel puţin două săptămâni înaintea culesului important pentru a evita riscul poluării mierii recoltate. O dată la câteva zile se va împrospăta apa din adăpătorul stupinei, în lipsa apei din stupină, albinele caută apă în locuri neigienice, ca platformele de gunoi, bălţile din drumuri, iazuri, existând riscul intoxicării sau îmbolnăvirii lor.
Se continuă asigurarea cu apă la adăpător, în care poate fi dizolvată şi o cantitate de 5g sare/litru apă. Mențineți familiile de albine puternice prin lărgirea cuibului cu faguri clădiţi sau artificiali şi înlocuirea fagurilor destinaţi reformei. Fagurii artificiali pot fi introduşi în perioadele în care se remarcă o uşoară albire a celorlalţi faguri, mai ales pe speteaza superioară, semn că în natură există un cules. Pregătiți mijloacele de transport pentru a duce stupii în apropierea pădurilor de salcâm ori lângă perdelele de protecţie făcută din această importantă specie meliferă. Stupii se mai pot transporta şi la culturile de rapiţă care sunt înflorite în această lună. Transportul stupilor se va face numai noaptea, luând toate măsurile pentru protecţia muncii. Nu uitați că mijloacele de transport, inclusiv pavilioanele apicole, trebuie să fie înscrise în circulaţie şi să aibă revizia tehnică.