Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Lumea pe scurt

Lumea pe scurt

Data: 06 Martie 2008

A fost lansat Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior

Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior a fost lansat săptămâna aceasta la Bruxelles, urmând ca acesta să fie operaţional din vara acestui an. Pentru agenţiile naţionale care doresc să se afilieze Registrului, Comisia Europeană va asigura finanţarea unui start-up prin programul destinat învăţământului superior - Erasmus. „Registrul este o verigă importantă în lanţul instrumentelor de comunicare necesare pentru a face învăţământul superior european mult mai transparent şi mai atractiv atât pentru cetăţenii noştri, cât şi pentru studenţii şi elevii de pe alte continente“, a declarat Ján Figel, comisarul european pentru educaţie, tineret şi cultură, cu ocazia lansării Registrului. Deciziile de admitere în REACIS a agenţiilor naţionale vor fi luate de un Comitet Independent al Registrului. În fiecare stat membru al UE există agenţii pentru asigurarea calităţii, adaptate specificului naţional, însă rolul REACIS va fi acela de a determina creşterea calitativă a acestora şi de a permite universităţilor să aleagă între o agenţie locală sau nu, dacă aceasta va fi compatibilă cu prevederile ţării lor de provenienţă. În Procesul Bologna, programul de reformă în învăţământul superior din Europa, sunt implicate 46 de ţări, de la Irlanda şi până la Azerbaijan. Programul urmăreşte crearea unui spaţiu unic european al învăţământului superior prin facilitarea mobilităţii studenţilor în instituţiile academice europene, prin dezvoltarea unui sistem simplificat de recunoaştere a calificărilor la nivel european, dar şi prin asigurarea unor standarde ridicate în universităţi.

Produsele alimentare din UE s-au scumpit din cauza speculanţilor

Comisia Europeană a semnalat că preţurile materiilor prime din agricultură, precum cerealele sau carnea, au un efect limitat în ceea ce priveşte scumpirea produselor alimentare la consumatorul final şi a subliniat că acestea „pot fi puse şi pe seama speculaţiilor pieţei“, informează agenţia EFE. Repercursiunile preţurilor materiilor prime asupra preţului plătit de cetăţean sau asupra inflaţiei sunt mici, dacă se compară cu alte costuri de producţie sau cu alţi factori, potrivit unui raport prezentat marţi de Comisia Europeană Consiliului de miniştri ai Economiei şi Finanţelor din Uniunea Europeană (Ecofin). De asemenea, raportul avertizează că reformele Politicii Agricole Comune (PAC) negociate de UE, privind creşterea cotelor de lapte sau renunţarea la diferite ajutoare, „nu vor îmbunătăţi inflaţia legată de consumul de alimente pe termen scurt“, deoarece trebuie analizaţi şi factori precum concentrarea distribuţiei. Executivul comunitar subliniază că majorarea preţurilor alimentelor ar putea fi atribuită şi presiunii privind oferta redusă de produse agricole, dar şi „speculaţiilor de pe pieţele de derivate“, conform studiului realizat de Direcţia de Economie a CE. CE reaminteşte mai multe cauze ale majorării preţurilor: scumpirile din vară ale grâului (80%), a untului (50%) şi a cărnii de pasăre (50%). CE a menţionat şi producţia de bio-carburanţi. Totodată, au avut o influenţă mai mare costurile legate de forţa de muncă şi de energie în preţul final al alimentelor.