Locuinţele în care ne ducem traiul zi de zi pot fi invadate uneori de musafiri nepoftiţi, purtători de microbi şi aducători de boli, gândacii de bucătărie. Împotriva lor se poate lupta cu mai multe arme, din care cea mai importantă este curăţenia.
În Europa de Est şi Centrală, cei mai răspândiţi sunt gândacul roşu de bucătărie (Blattella germanica) şi gândacul negru de bucătărie, numit şi gândacul de bucătărie oriental (Blatta orientalis).
Unul dintre cei mai importanţi paşi în eradicarea acestei probleme este cel al curăţeniei. Nu ţineţi vasele nespălate în chiuvetă. Gunoiul nu trebuie lăsat în interiorul locuinţei mai mult de 48 de ore.
Utilizaţi aspiratoare cu saci de unică folosinţă şi aruncaţi-i imediat cum aţi terminat curăţenia. Nu folosiţi niciodată mătura, deoarece veţi ajuta la răspândirea ouălor în întreaga casă. Apartamentul trebuie izolat foarte bine. Este important să acoperiţi găurile din jurul ţevilor.
Exterminarea cu soluţii toxice
Soluţiile pentru exterminarea gândacilor recomandate de specialiştii în dezinsecţie sunt Super Killer sau fiole de Fendona. Majoritatea substanţelor de acest tip sunt toxice, aşa că, după ce le-aţi dizolvat în apă pusă într-o sticlă de soluţie de curăţat cu pulverizator, trebuie să aveţi grijă la aplicare. Aplicaţi amestecul în toate zonele ascunse ale camerelor, în spatele dulapurilor de bucătărie, pe pardoseală, sub pat, între elemenţii caloriferului, după biblioteci şi chiuvete.
Pentru protecţie trebuie să vă acoperiţi faţa cu un prosop umezit, pe care să îl legaţi strâns, în aşa fel încât să nu inspiraţi direct vaporii toxici. Alte metode constau în aplicarea de geluri, care se distribuie în picături mici prin locurile preferate de gândaci. După ce aţi dat cu soluţie peste tot, închideţi ferestrele şi plecaţi de acasă, cel puţin o zi. Dar cea mai bună soluţie este o dezinsecţie făcută de o firmă în acelaşi timp în tot blocul.
Metode tradiţionale
Există şi reţete tradiţionale pentru a scăpa de gândaci. Una dintre ele constă în plantarea în anumite locuri ale camerelor a unor bucăţi de pâine înmuiate în soluţie de acid boric, un praf alb care se găseşte la orice farmacie.
Acestea se pun în capace de borcane sub chiuvetă, după frigider, aragaz, mobilă sau alte locuri înguste. Trebuie avut grijă ca la acestea să nu ajungă animalele de companie sau copiii mai curioşi.
O altă soluţie: buchete de foi de dafin atârnate prin bucătărie şi prin locurile pe unde gândăceii îşi fac veacul.
O reţetă des întâlnită este folosirea unui plic de acid boric, combinat cu un cartof şi un ou. Se pune oul la fiert, aproximativ 3 ore. Din când în când, se mai adaugă apă. Înainte cu 10 minute de a opri focul, se fierbe şi cartoful. Cu mănuşi din plastic şi mască pe faţă, se decojeşte oul, se pasează bine împreună cu cartoful şi acidul boric până se face un piure. Apoi se fac grămăjoare rotunde, care se plasează peste tot prin locurile ascunse din casă. De asemenea, trebuie protejate animalele de companie şi copiii.
(Corneliu Ciocan)