Inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile avantajând acoperirea nevoilor de bază, iar 46% declară că achiziţiile lor actuale sunt cele strict necesare. În ultima lună, românii
Lupul nu mai este specie „strict protejată” în Europa
La 6 martie 2025 a intrat în vigoare textul Convenţiei de la Berna care retrogradează statutul de protecţie al lupului de la „specie strict protejată” la „specie protejată”, ceea ce permite măsuri mai flexibile de gestionare a populațiilor de lupi, inclusiv prin vânătoare, a anunţat Consiliul Europei. Noua dispoziţie nu se va aplica în trei ţări care au formulat obiecţii: Republica Cehă, Monaco şi Regatul Unit, informează AFP. Decizia a fost luată de Comitetul permanent al Convenţiei de la Berna (sau oficial Convenția privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa) la 6 decembrie 2024, cu o perioadă de trei luni în care țările au putut exprima obiecții.
Din Convenție fac parte cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, cu excepţia San Marino, plus patru state africane: Burkina Faso, Maroc, Senegal şi Tunisia. „(…) Retrogradarea va face posibilă împuşcarea lupilor, în conformitate cu normele care vor trebui stabilite la nivel naţional”, a explicat directorul de programe al WWF Franţa, Yann Laurans. Reducerea protecției lupilor a fost propusă de Uniunea Europeană pentru o mai bună protejare a animalelor de fermă amenințate de lupi. În UE, populaţia de lupi a ajuns la 20.300 de exemplare în 2023, în principal în Balcani, ţările nordice, Italia şi Spania.