Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
„Mă doare că mulţi români pleacă din ţară“
Înşiraţi precum mărgelele pe aţă în jurul meselor de lucru, zeci de copii din Bârnova şi din oraşul Iaşi, aflaţi în tabăra „Meşteri în vacanţă“, organizată de olandeza Elles van der Beek, au pătruns în lumea tainică a satului prin învăţarea meşteşugurilor, predate cu drag de artişti populari din zona Moldovei. Toţi au învăţat, în final, în jurul unui foc în care se cocea pâinea pe băţ, că lumea satului nu poate exista fără meşteşugurile bunicilor.
Într-o coastă a Iaşiului, la Bârnova, câteva zeci de copii s-au iniţiat, zilele trecute, în meşteşugurile tradiţionale româneşti: cei mai mici, în joacă, iar ceilalţi, mai mărişori, cu multă determinare, au deprins secretele dezvăluite de artiştii populari prezenţi în tabăra „Meşteri în vacanţă“, organizată de olandeza Elles van der Beek în ferma special amenajată şi numită „Arca lui Noe“. O tabără de poveste, în care personajele principale se desfăşoară în voie printre ponei, porcuşori de Guineea, capre, iepuri, câini şi pisici. De altfel, în pauze, copiii (unii proveniţi din centre de plasament, de pe stradă, victime ale abuzurilor, cu anumite dizabilităţi) sunt încurajaţi să interacţioneze cu animalele de la fermă. „E un loc de recreere, dar totodată de integrare a copiilor cu anumite deficienţe, victime ale abuzurilor ori proveniţi din case de copii. Este ceea ce se numeşte terapie ocupaţională“, ne spune dna Elles van der Beek, voluntară de profesie, o tânără ajunsă pe meleaguri româneşti tocmai din Ţara Lalelelor în urmă cu 19 ani.
E penultima zi de vară calendaristică, iar mâinile dibace ale participanţilor sunt purtate cu grijă părintească de meşteri populari consacraţi, membri ai Asociaţiei Art - Meşteşugurile Prutului, parteneră în proiectul educaţional amintit, în cele cinci ateliere: pictură naivă pe vase de lut (Valentina Acasandrei - Iaşi), podoabe din croşet (Maria Vasiliu - Tg. Neamţ), olărit (Daniel Ifrim - Schitul Stavnic, Iaşi), ouă pictate (Elena Todaşcă - Suceava) şi pielărit (Diana Gavrilă Radu - Suceava).
Lumea satului românesc este închipuită în mod diferit de aceşti copii, ei înşişi fiind atât de diferiţi: unii de la ţară, alţii de la oraş, unii care au dus în câţiva ani povara unei vieţi nemiloase, fără dragostea şi mângâierea unei mame, iar alţii, povăţuiţi de părinţi să înveţe valorile tradiţionale care le-au oferit totul strămoşilor lor.
Proiectul „Meşteri în vacanţă“
În cei 19 ani de când se află în România, Elles van der Beek a înţeles că o parte dintre copiii de lângă noi, cei care poate nu au rezultate bune la învăţătură, au o şansă de care se vorbeşte tot mai intens şi în societatea românească: învăţământul vocaţional. Astfel, împreună cu doamna Silvia Cozmâncă, preşedinta Asociaţiei Art -Meşteşugurile Prutului, a reuşit organizarea, pentru al treilea an consecutiv, a taberei „Meşteri în vacanţă“, în care copiii sunt iniţiaţi în tainele unui meşteşug popular. „Scopul proiectului nostru este transmiterea meşteşugurilor tradiţionale către tânăra generaţie, cunoaşterea şi respectarea lor; copiilor fiindu-le educate voinţa, răbdarea, creativitatea“, apreciază dna Silvia Cozmâncă.
Pe lângă iniţierea în arta meşteşugului, micii meşteri sunt învăţaţi să-şi vândă obiectele lucrate, să pună un preţ corect ţinând cont de costurile materiei prime, de consumabile, de timpul dedicat facerii etc. La expoziţia cu vânzare din finalul proiectului educaţional ne-am dat seama că au fost buni învăţăcei, lucrările prezentate de copii reflectând lumina sufletelor lor.
În ţara de origine, olandeza Elles van der Beek lucra în învăţământul public. Odată cu deschiderea graniţelor spre Est, a venit în România într-un schimb de experienţă, ca voluntar, şi nu a mai plecat. A înfiinţat Fundaţia „Izvor“ şi, ajutată de alte fundaţii olandeze, a pus pe picioare, alături de o altă colegă, mai multe proiecte sociale. Prin intermediul fundaţiei, copii de pe stradă cu diverse dizabilităţi mentale ori din centre de plasament sunt luaţi în grija lor, persoane singure şi sărace primesc câte o masă caldă pe zi, bolnavii în ultimul stadiu sunt alinaţi într-un aşezământ de îngrijiri paliative. Cel mai nou proiect este parcul „Arca lui Noe“, prin care au pus bazele unei ferme unde copiii din Bârnova ori din municipiul Iaşi vin să se recreeze ori să ia parte, cu clasa, la lecţii educative. „Mă doare că mulţi români pleacă din ţară crezând că în Occident vor găsi marea comoară, lăsând în urmă o ţară frumoasă, care are atât de multe de oferit“, spune Elles van der Beek.