Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Macron, uimit de cât de mult s-a schimbat Putin
Săptămâna trecută, președintele Franței, Emmanuel Macron, făcea o vizită la Moscova cu speranța că va detensiona situația de la granița ruso-ucraineană. Rezultatele întâlnirii cu omologul său rus nu au fost, însă, cele așteptate, iar recente informații de culise de la întâlnirea Putin-Macron indică faptul că liderul de la Kremlin a avut o atitudine dură și a repetat nemulțumirile care s-au adunat în ultimii 30 de ani.
Întâlnirea de cinci ore, de lunea trecută, dintre preşedintele rus și omologul său francez a fost, în mare parte, un prilej pentru Putin să enumere frustrările acumulate de la sfârşitul Războiului Rece până în prezent, au dezvăluit două surse din anturajul liderului de la Elysee, citate de agenţia Reuters.
Conform acestor surse, Macron a fost uimit de cât de mult s-a schimbat Putin faţă de întâlnirea lor din 2019, când liderul rus a fost „mai puţin dur şi mai puţin axat pe istorie”.
„(Putin) I-a oferit (lui Macron) cinci ore de revizionism istoric”, expunându-i convingerea sa că Occidentul şi-a încălcat angajamentele faţă de Rusia prin extinderea NATO începând din 1997 şi care a inclus, de asemenea, state ale fostului bloc sovietic, spune una dintre surse. Membrii NATO neagă că astfel de promisiuni ar fi fost făcute vreodată. Moscova susţine însă că ele au existat, dar au fost făcute doar verbal.
„Aşa a continuat timp de patru ore, rescriind istoria începând din 1997. Te îneacă în aceste lungi monologuri. Şi preşedintele (Macron) a tot încercat să revină la problemele zilei”, spune una dintre cele două persoane din anturajul liderului de la Elysee.
Putin a evocat şi revoluţia ucraineană de pe „Maidan” din 2014 şi alegerea lui Volodimir Zelenski ca preşedinte al Ucrainei în 2019, spunând că acesta „este controlat de Statele Unite”.
Vladimir Putin şi-a exprimat frustrarea faţă de ceea ce consideră a fi refuzul Occidentului de a ţine cont de preocupările de securitate ale Rusiei și la conferința de presă care a urmat. „Ştiţi, am tot încercat timp de 30 de ani să le vorbim despre evitarea unor acţiuni. Ceea ce am primit ca răspuns a fost o desconsiderare totală a îngrijorărilor noastre”, a afirmat el.
La două zile de la întâlnirea Putin-Macron, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a enumerat condițiile Rusiei pentru dezescaladarea situației de la granița cu Ucraina.
Acestea sunt: plecarea instructorilor militari occidentali din Ucraina, scoaterea echipamentului şi armelor primite de Kiev din străinătate în afara Ucrainei şi renunţarea participării acesteia la orice fel de exerciţii împreună cu NATO. De asemenea, NATO ar trebui, între altele, să anunţe că renunţă la politica „uşilor deschise”, iar Ucraina să revină la statutul său de ţară neutră, în afara blocurilor militare, a susţinut reprezentanta MAE rus într-o conferinţă de presă. (C. Z.)