Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Magiunul natural din prune de Topoloveni, premiat la Bruxelles

Magiunul natural din prune de Topoloveni, premiat la Bruxelles

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 07 Iunie 2010

Renumitul institut international Taste and Quality Institute din Bruxelles a distins magiunul natural din prune de Topoloveni cu medalia "Super Taste Awards". Magiunul este sută la sută natural, nu conţine zahăr şi conservanţi şi este indicat tuturor persoanelor, inclusiv celor care suferă de diabet şi copiilor, potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a evidenţiat importanţa acestui premiu, reliefând că este un eveniment de succes, care "încununează tradiţia şi perseverenţa pentru un produs care a câştigat o recunoaştere internaţională"

Magiunul natural din prune de Topoloveni a fost medaliat la sfârşitul săptămânii trecute de International Taste and Quality Institute din Bruxelles cu "Super Taste Award", fiind primul produs tradiţional din România care primeşte o astfel de distincţie din partea renumitului institut.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare, a evidenţiat că acest aliment este sută la sută natural, autentic românesc, un produs care nu conţine zahăr şi nici conservanţi. Specialistul a subliniat că, datorită faptului că nu conţine zaharuri adăugate ci numai pe cel din prune şi că nu are conservanţi artificiali, ci naturali, este indicat tuturor persoanelor, inclusiv celor care suferă de diabet şi copiilor.

"Substanţa uscată are capacitatea de a se autoconserva. El conţine şi fibre, se poate pune ca adaos în iaurt, dând un gust foarte bun. Este o sursă foarte bună de potasiu, care acţionează asupra sistemului cardiac, lipsa acestuia ducând la aritmii", a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Potrivit specialistului, magiunul este bun şi pentru stările de excitabilitate, combătând nervozitatea şi stările de oboseală. Este laxativ şi reglează colesterolul, este şi un bun detoxifiant.

Magiunul, "noul ambasador apreciat în lume al produselor româneşti"

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a evidenţiat importanţa acestui premiu, reliefând că este un eveniment de succes, care "încununează tradiţia şi perseverenţa pentru un produs care a câştigat o recunoaştere internaţională".

"Înregistrarea ca indicaţie geografică protejată la Comisia Europeană a primului produs românesc garantează autenticitatea şi calitatea reţetei, ceea ce face ca localitatea Topoloveni să fie recunoscută ca un loc deosebit, unde se produce un produs bun, cu calităţi deosebite", a spus Mihail Dumitru.

Ministrul şi-a exprimat speranţa ca şi alte produse româneşti să urmeze exemplul acestuia, adăugând că politica agriculturii este aceea de "promovare a produselor tradiţionale, în acest sens fiind creat Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, cu sediul la Braşov, care are menirea să descopere astfel de produse şi să-i ajute pe producători în demersul obţinerii protecţiei".

Mihail Dumitru a apreciat că magiunul de Topoloveni va fi "noul ambasador apreciat în lume al produselor româneşti".

Bibiana Stanciulov, director general la SC Sonimpex Serv Com SRL - firma care a creat produsul premiat - a subliniat că magiunul este produs după o reţetă veche, din 1914, şi are caracteristici organoleptice deosebite, păstrând aroma, gustul şi savoarea produselor tradiţionale româneşti.

Ea a spus că, în prezent, lucrează la un nou produs, dulceaţa de căpşuni de Topoloveni, fără zahăr şi fără conservanţi, menţionând că, în premieră, vor utiliza concentrat de măr. "Este prima recunoaştere internaţională a unei mărci tradiţionale, realizată după o reţetă autentică românească de 100 de ani. Magiunul natural de prune Topoloveni, primul şi singurul produs românesc cu protecţie naţională şi înscris la Bruxelles pentru obţinerea indicaţiei geografice protejate la nivel european, depăşeşte notorietatea naţională prin recunoaşterea internaţională. Cred că prin acest premiu a fost recunoscută calitatea gastronomiei poporului român la nivel internaţional şi a ştiinţei alimentaţiei sănătoase", a spus Bibiana Stanciulov.

16 produse vor recunoaştere europeană

Ministerul Agriculturii şi ONPTER lucrează în prezent la întocmirea documentaţiei necesare pentru 16 produse alimentare pentru care vor să obţină recunoaşterea europeană de produse tradiţionale, potrivit ministrului de resort Mihail Dumitru. Directorul executiv al ONPTER, Lucia Romanescu, a explicat că printre produsele ce doresc să obţină denumirea de origine geografică şi indicaţia de origine geografică sunt cârnaţii de Pleşcoi şi păstrăvul afumat din zona Braşovului.

Aceasta a adăugat că procesul pentru primirea certificării europene durează circa doi ani, însă costurile sunt nesemnificative, motiv pentru care producătorii români ar trebui să se îndrepte către obţinerea acestei recunoaşteri.

În prezent, un singur produs, magiunul natural de prune Topoloveni, a fost înregistrat începând cu luna februarie 2009 pentru obţinerea indicaţiei geografice protejate, indicaţie prin care Comisia Europeană garantează autenticitatea şi calitatea reţetei. (O.N.)