Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Mai mult lemn de foc pentru populație
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva va suplimenta cu 500.000 de metri cubi (mc) volumul de lemn pentru industrie, dar va majora şi cantităţile destinate populaţiei, potrivit unui anunț care a urmat unei videoconferinţe de lucru la care au participat directorul general al regiei, Daniel Nicolăescu, și șefii direcţiilor silvice din subordine. Măsura va fi supusă aprobării Consiliului de Administraţie al Romsilva în ședința din 29 septembrie.
Conducerea Romsilva a analizat și posibilitatea relocării a unor volume de lemn din zonele de munte, unde există excedent, către zonele deficitare, pentru a echilibra astfel piaţa acestui combustibil.
În primele opt luni ale acestui an, regia a livrat populaţiei 1,21 milioane mc de lemn pentru foc, cu 362.399 mc mai mult decât în perioada similară din 2021, şi se estimează că, până la finalul anului, volumul de lemn pentru populație va ajunge la circa două milioane mc, potrivit Agerpres.
În contextul crizei energetice, cererea oamenilor pentru lemn de foc este mai mare decât în anii anteriori, deși și lemnul s-a scumpit, atât la ocoalele silvice de stat, cât și la particulari.
În județul Arad, de exemplu, potrivit stiri.tvr.ro, preţul unui metru cub de lemn de foc din esenţe tari în ocoalele din zona de deal-munte este de 280 de lei, cu TVA, dacă este cumpărat de la drum, sau 340 de lei din depozit, cu 25% mai scump faţă de anul trecut. La ocoalele din zona de câmpie, scumpirea este de 40%, iar lemnul din esenţă tare costă între 300 și 360 lei/mc.
În cazul lemnelor vândute de particulari, preţul este mult mai mare. În pieţele din Arad sau în mediul online, lemnul din esenţă tare ajunge să coste 650-750 lei/mc. (C. Z.)