Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Mai multă educaţie financiară în şcolile din România
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vor derula în parteneriat programe şi acţiuni care să contribuie la dezvoltarea unei culturi financiare şi economice pentru elevii de gimnaziu şi de liceu.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au semnat marţi un protocol de colaborare având drept scop îmbunătăţirea nivelului de educaţie financiară din învăţământul preuniversitar. Parteneriatul instituţional pe termen mediu şi lung presupune derularea unor programe şi acţiuni cum ar fi desfăşurarea, în şcoli, de prezentări educaţionale în domeniul financiar, susţinute de către specialişti ai ASF, în colaborare cu inspectoratele şcolare şi/sau unităţile de învăţământ preuniversitar, a unor concursuri tematice de educaţie financiară în cadrul programelor "Şcoala altfel". De asemenea, protocolul mai prevede şi organizarea de seminarii educaţionale şi de activităţi de formare, în domeniul financiar, destinate cadrelor didactice, implicarea experţilor din cadrul ASF în dezbaterea proiectelor de programe şcolare referitoare la educaţia economică şi financiară.
Proiect-pilot în opt unităţi şcolare din Bucureşti
În anul şcolar 2015-2016, se va desfăşura în Bucureşti un proiect-pilot care include trei şcoli generale şi cinci licee, al cărui principal obiectiv îl reprezintă dezvoltarea şi consolidarea cunoştinţelor financiare ale elevilor din grupurile-ţintă (elevi de clasa a VII-a şi a XI-a).
Pe întreg parcursul anului şcolar, lectori din cadrul ASF vor susţine mai multe prezentări interactive şi vor organiza diverse jocuri educative în cadrul cărora vor fi abordate noţiuni de bază despre asigurări, piaţa de capital şi sistemul de pensii private.
Totodată, elevii vor avea la dispoziţie materiale didactice (broşuri, pliante), special concepute pentru acest program, realizate şi editate de către ASF. "Sunt informaţii vitale pentru lumea în care trăim, informaţii care trebuie aduse cât mai aproape de elevi şi predate treptat, în fiecare ciclu de învăţământ. De altfel, demersurile MECŞ pe acest segment de instruire răspund iniţiativei dezvoltate de Comisia Europeană în toate statele membre UE cu scopul de a educa şi dezvolta receptivitatea elevilor pentru domeniul financiar", a declarat ministrul educaţiei, domnul Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.
„Educaţia financiară reprezintă o prioritate strategică pentru noi şi susţine activitatea pe care ASF o desfăşoară pe cele trei pieţe reglementate. De aceea, am decis să ne asumăm foarte serios rolul de formatori pentru elevii din învăţământul preuniversitar. Consider că deprinderea noţiunilor de bază din domeniul financiar de la această vârstă reprezintă un pilon important în formarea şi dezvoltarea ulterioară a fiecărui elev", a declarat şi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.
Încă din septembrie 2013, pentru elevii de clasa a III-a şi a IV-a a fost introdusă disciplina opţională "Educaţie financiară", cu ajutorul şi implicarea unui grup de lucru din cadrul Băncii Naţionale a României, care a realizat programa şcolară. Pentru anul şcolar 2015-2016 au optat pentru studiul opţionalului „Educaţie financiară" peste 30.000 de elevi din toată ţara. "Educaţia financiară" se predă o oră pe săptămână şi poate fi studiată fie pe durata unui singur an şcolar (clasa a III-a sau a IV-a), fie pe durata celor doi ani şcolari, materia fiind predată de către învăţătoarea de la clasă.