Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Mai multe aeronave pentru protecţia civilă a UE
Comisia Europeană anunță că 12 avioane de stingere a incendiilor vor forma o flotă permanentă a mecanismului de protecție civilă al UE (rescEU), informează euractiv.ro.
„Lansarea producției lor reprezintă un pas semnificativ în consolidarea capacităților UE de reacție în criză”, susține Executivul european, potrivit sursei citate.
În cazul unui incendiu de mare amploare, avioane rescEU vor putea fi desfășurate rapid pentru a oferi sprijin suplimentar.
Flota permanentă de stingere a incendiilor de salvare va fi găzduită de Croația, Grecia, Italia, Portugalia și Spania, ţări europene care, din cauza temperaturile extrem de ridicate, se confruntă frecvent cu incendii masive.
Ultima activare a mecanismului de protecţie civilă al UE a fost înregistrată la jumătatea lunii august a acestui an, când Grecia a solicitat ajutor internaţional pentru stingerea incendiilor. Franţa, Italia, Cehia, România, Spania şi Turcia au răspuns prompt trimiţând aeronave şi maşini de stingere, precum şi pompieri. Mecanismul de protecţie civilă se poate activa şi în alte situaţii precum cutremure, furtuni tropicale sau dezastre provocate de om sau virusuri, cum a fost cazul pandemiei de COVID-19.
Protecţia civilă a UE a fost înființată în 2001 ca o rezervă de capacități europene, finanțată integral de UE. Aceasta include o flotă de avioane și elicoptere de stingere a incendiilor, un avion de evacuare medicală și o rezervă de produse medicale și spitale de campanie care permit răspunsul la urgențele sanitare. De asemenea, în rezerva rescEU se regăsesc adăposturi, echipamente de transport și de logistică și mijloace de aprovizionare cu energie, precum şi rezerve pentru răspunsul la riscuri chimice, biologice, radiologice și nucleare. (O. N.)