Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Mai multe alimente donate, mai puține aruncate
Consumatorii vor putea cumpăra mai ieftin alimentele aflate aproape de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale vor primi, prin donații, produsele care nu au grad mare de perisabilitate, arată noua lege de combatere a risipei alimentare adoptată marți de Camera Deputaţilor. Toate restaurantele vor oferi clienților posibilitatea de a lua la pachet preparatele comandate și neconsumate și vor informa despre acest lucru clar, în meniu.
Proiectul votat acum două zile modifică şi completează Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare prin introducerea unor măsuri obligatorii pentru operatorii din sectorul agroalimentar. Măsurile vizează reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea acestora către persoanele defavorizate sau mai buna conectare a producătorilor cu distribuitorii şi comercianţii, potrivit raportului comisiei de specialitate.
Aruncarea alimentelor la gunoi va putea fi făcută doar în ultimă instanță, după ce operatorul economic va încerca în cel puțin două feluri să le valorifice: prin reducerea prețului, prin donare, prin folosirea la compost etc.
„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare: cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să le doneze, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, la compost etc. ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile”, a precizat deputata Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului. Ea a subliniat că va exista o platformă digitală la Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară.
Proiectul prevede și direcţionarea produselor din carne devenite improprii consumului uman către adăposturi, pentru hrana animalelor, precum şi a produselor improprii consumului uman sau animal către producerea de compost sau biogaz. Potrivit noilor reguli, agenții economici vor organiza acțiuni de informare şi responsabilizare în rândul salariaților pentru diminuarea risipei pe tot lanţul agroalimentar, dar și în rândul clienților despre obiceiurile de consum responsabile. Restaurantele „vor facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi vor informa despre această posibilitate în mod clar şi vizibil în meniu”, mai prevede actul normativ. Amenzile pentru nerespectarea legii sunt între 10.000 și 20.000 de lei.
Conform studiilor existente, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mâncare, adică aproximativ 129 kg/cap de locuitor. Dintre alimentele risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne. (C. Z.)