Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Mai multe entități vor putea sprijini copiii singuri acasă
Instituţiile publice locale şi centrale, alături de unităţi de învăţământ, medici de familie, spitale, organizaţii neguvernamentale, culte vor putea iniţia proiecte din fonduri europene care să sprijine copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, a decis zilele acestea Camera Deputaţilor, ca for decizional, prin votarea unui act normativ care completează Legea 272/2004 și extinde lista entităților eligibile pentru astfel de proiecte.
Potrivit ministrului culturii, Raluca Turcan, care a inițiat proiectul legislativ alături de alți parlamentari, la copiii cu părinţii plecați vor ajunge 150 de milioane de euro din fonduri europene.
„Există zeci de mii de copii în România - posibil chiar până la 150.000 - cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Ei au nevoie de un sprijin real. Astfel, prin această lege oferim dreptul instituţiilor publice, şcolilor, spitalelor, ONG-urilor şi cultelor religioase să atragă finanţări europene şi să deruleze programe speciale pentru aceşti copii. Prin urmare, din toamnă putem ajuta minimum 20.000 de copii (…) expuşi la mai multe riscuri: abandonul şcolar; autoizolarea; apariţia tulburărilor emoţionale şi comportamentale; risc de a se îmbolnăvi; risc de a intra într-un anturaj negativ”, a scris ministrul pe Facebook.
Aceasta a menţionat și alte programe de sprijinire a copiilor. „Câteva milioane de euro, din fonduri europene, au fost deja direcţionate către mai multe organizaţii nonguvernamentale. Prin aceste proiecte copiii vor putea beneficia de servicii educaţionale, suport psihologic, programe de after-school, consiliere vocaţională, rechizite şi haine pentru şcoală”, a adăugat Raluca Turcan. (C. Z.)