Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Mai multe subvenţii pentru angajare
Guvernul vrea să ia măsuri pentru a încuraja angajarea persoanelor inactive care în acest moment sunt asistate social. Banii care se duceau către beneficiarii de ajutor social se vor reorienta către angajatorii care vor încadra şomeri şi persoane fără ocupaţie. „Viziunea Ministerului Muncii merge, de acum înainte, pe o altă linie, aceea de a nu-i mai sprijini pe cei care au capacitate de muncă, dar nu vor să o facă, motiv pentru care ne-am gândit ca să îi sprijinim pe toţi cei din mediul de afaceri care vor să facă angajări în perioada următoare”, a declarat ministrul Lia Olguţa Vasilescu.
Statul va plăti 2.250 de lei angajatorilor care încadrează şomeri şi beneficiari de ajutor social, potrivit unei ordonanţe de urgenţă iniţiate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, măsura fiind menită să sprijine angajatorii, a anunţat, la Guvern, ministrul de resort, Lia Olguţa Vasilescu.
„Vreau să vă prezint un proiect de ordonanţă de urgenţă care a fost iniţiat de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi care se află la ora actuală în avizarea ministerelor Finanţelor, Fondurilor Europene şi Justiţiei. (...) Viziunea Ministerului Muncii merge, de acum înainte, pe o altă linie, aceea de a nu-i mai sprijini pe cei care au capacitate de muncă, dar nu vor să o facă, motiv pentru care ne-am gândit ca să îi sprijinim pe toţi cei din mediul de afaceri care vor să facă angajări în perioada următoare. În acest sens, statul va plăti suma de 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro, lunar, angajatorilor care încadrează şomeri şi beneficiari de ajutor social, pentru fiecare dintre aceste persoane, pentru perioade de până la cinci ani, în funcţie de categoria din care viitorii angajaţi fac parte”, a spus Vasilescu.
Potrivit acesteia, sumele vor fi oferite şi pentru angajarea de tineri absolvenţi de orice formă de educaţie - şcoală profesională, liceu, facultate -, tineri greu angajabili, marginalizaţi, ucenici, indiferent de vârstă, şi stagiari, persoane cu handicap şi persoane aflate în apropierea vârstei de pensionare, care îşi găsesc mai greu un loc de muncă din această cauză.
Conform ministrului, faţă de anul trecut, statul dublează subvenţiile pe care le oferă angajatorilor şi se aşteaptă ca şomajul să scadă în continuare şi să determine angajarea persoanelor inactive, care în acest moment sunt asistate social.
După adoptarea acestei ordonanţe, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va acorda subvenţiile angajatorilor şi va derula o campanie de informare asupra majorării subvenţiilor şi a primelor de activare, a mai arătat Vasilescu.
Măsurile anunţate marţi la sediul Guvernului sunt bine-venite, mai ales în contextul în care România se confruntă cu o reală criză a forţei de muncă, iar angajatorii se plâng că potenţialii angajaţi preferă să trăiască din ajutoare sociale decât să vină să muncească.
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, a vorbit deschis despre acest fenomen, într-o dezbatere pe teme agricole, desfăşurată săptămâna trecută, spunând că oamenii din mediul rural nu mai sunt interesaţi să muncească, ci preferă să stea pe scările primăriilor pentru a primi ajutoare sociale.
„Practic, nu ai cui să-i dai bani, nu mai găseşti un om interesat să muncească. În schimb, sunt mulţi care stau pe scara primăriei pentru ajutoare sociale. Ştiu în judeţul Neamţ o localitate unde sunt o mie şi ceva de asistaţi social şi nu găseşti pe nimeni să muncească”, a spus Baciu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, impactul ajutoarelor sociale în economie este de miliarde de euro, în condiţiile în care aceşti oameni nu plătesc taxe, asigurări de sănătate, contribuţii şi nici nu sunt interesaţi de educaţie.
„Primarii nu-i informează pe oameni de drepturile lor, ci le spun că nu mai primesc ajutoarele dacă merg la muncă. Însă veniturile din munca zilieră nu afectează dosarul de ajutor social”, a mai spus preşedintele LAPAR.