Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Mai mulți adulți cu dizabilități cu o viață normală în comunitate
Strategia naţională privind prevenirea instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi şi accelerarea procesului de dezinstituţionalizare, 2022-2030, a fost aprobată de Guvern, potrivit Agerpres.
Procesul de dezinstituţionalizare, început din anul 2015, face parte din reformele sociale asumate de România prin componenta C13 a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă și urmăreşte reducerea numărului de persoane adulte cu dizabilităţi instituţionalizate de la 16.911 în anul 2020, la 11.500 de persoane în 30 iunie 2026 şi la 10.349 în 2030.
Potrivit Ministerului Muncii, strategia dezinstituţionalizării aduce schimbări majore în sistemul de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi, având în vedere că furnizarea serviciilor sociale se va orienta spre comunitate şi nu spre instituţii rezidenţiale.
Printre direcţiile de acţiune avute în vedere se numără coordonarea procesului de integrare în comunitate a persoanelor adulte cu dizabilităţi, dezvoltarea serviciilor în comunitate pentru viaţa independentă a acestora, pregătirea şi motivarea personalului care lucrează cu şi pentru aceste persoane, asigurarea suportului pentru familie în vederea susţinerii vieţii independente în comunitate, precum şi conştientizarea societăţii în vederea susţinerii vieţii independente în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi.
La 31 decembrie 2020, în România erau 857.638 de persoane cu dizabilităţi. De asemenea, existau 453 de instituţii publice de asistenţă socială pentru acestea, dintre care 397 rezidenţiale, iar peste 70 de centre aveau mai mult de 50 de beneficiari. Potrivit Ministerului Muncii, aceste centre se află în prezent în proces de restructurare. (C. Z.)