Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Mai mulți bani europeni pentru apicultori
Comisia Europeană (CE) intenționează să crească sprijinul financiar alocat programului dedicat susţinerii apiculturii cu încă 20 milioane de euro pe an, după anul 2022. Pentru perioada 2020-2022, alocarea totală pentru toate statele membre este în valoare de 40 milioane de euro pe an, iar României îi va reveni suma de 31.492.100 de euro pentru cei trei ani de derulare a programului.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) susţine propunerea Comisiei Europene de a creşte sprijinul alocat apiculturii, de la 40 la 60 milioane de euro pe an, după anul 2022, arată un comunicat al instituţiei.
„Este adevărat că sectorul apicol se confruntă cu probleme multiple şi ne exprimăm de aceea toată susţinerea pentru soluţiile propuse de delegaţia ungară. Deşi suntem cu toţii de acord cu rolul pe care îl joacă albinele, nu doar ca polenizator pentru agricultură, dar şi ca sursă de produse ale stupului de o valoare extraordinară pentru umanitate, trebuie să recunoaştem că acest sector are nevoie urgentă de măsuri pentru a nu intra în colaps ireversibil”, a afirmat, în cadrul Consiliului AgriFish, Adrian Oros, ministrul agriculturii, potrivit Agerpres.
În ce priveşte perioada 2020-2022, alocarea totală pentru toate statele membre este în valoare de 40 milioane de euro pe an, României revenindu-i suma de 31.492.100 de euro pentru cei trei ani de derulare a programului.
MADR precizează că, din această sumă, jumătate (50%) din fonduri provin de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar restul reprezintă contribuţia României din bugetul de stat.
„Propunerea de a creşte valoarea sprijinului dedicat apiculturii va fi realizabilă numai după aprobarea viitorului Cadru Financiar Multianual şi finalizarea legislaţiei viitoarei Politici Agricole Comune, 2021-2027”, a subliniat, la rândul său, Phil Hogan, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
În cadrul celei mai recente reuniuni a Consiliului AgriFish, delegaţia Ungariei a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia dificilă din sectorul apicol, ocazie cu care ministrul român al agriculturii şi-a exprimat susţinerea pentru soluţiile propuse de delegaţia ungară.
Potrivit MADR, România este unul dintre producătorii importanţi de miere la nivel european, cu o producţie de peste 29.000 tone raportată pentru anul 2018. La nivelul anului trecut, datele statistice de la Comisia Europeană arată că erau înregistrate 1.848.790 familii de albine în România, pe locul doi la nivel european, după Spania, care deţine un efectiv de 2.961.000 familii de albine. În ceea ce priveşte exporturile de miere ale României, pentru perioada 2016-2018, acestea au totalizat peste 33.000 tone, în timp ce importurile în aceeaşi perioadă au fost de aproximativ 12.000 tone.