Marea Britanie și mai multe state membre UE au pledat pentru sporirea sprijinului pentru Kiev, ca reacție la anunțul preşedinţilor rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, că au convenit iniţierea
Mai mulți bani la transporturi, sănătate, mediu și educație
Bugetul pe 2025, construit pe principiul „un stat mai suplu şi investiţii masive”, prevede reduceri ale fondurilor Administraţiei Prezidenţiale, Senatului şi Camerei Deputaţilor, cu procente între 5 și 10%, și alocări mai mari decât anul trecut pentru ministerele Educaţiei, Transporturilor, Sănătăţii şi, respectiv, Mediului, a anunţat ministrul finanţelor, Tanczos Barna. Creșteri importante ale bugetului, de circa 50%, vor fi la sănătate și mediu.
„Am agreat că statul trebuie să reducă, în primul rând, propriile cheltuieli. Astfel, bugetul Administraţiei Prezidenţiale scade cu 10%, al Senatului cu 5% şi al Camerei Deputaţilor cu 9%. În schimb, investim în viitor, în îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor publice. Bugetul pentru educaţie creşte cu 10%, Ministerul Transporturilor va avea cu 20% mai mulţi bani, Ministerul Sănătăţii va avea un buget mai mare cu 50% faţă de 2024 şi Ministerul Mediului o creştere de 51%”, a transmis ministrul pe pagina sa de socializare.
Bugetul asigură banii necesari pentru continuarea investiţiilor la autostrăzile Sibiu-Piteşti, Sibiu-Făgăraş, Focşani-Bacău, Ploieşti-Buzău, Buzău-Focşani, pentru reabilitarea liniilor de cale ferată, pentru spitalele regionale de urgenţă Craiova, Iaşi şi Cluj şi pentru investiţiile în sisteme de apă şi canalizare sau centre de colectare selectivă a deşeurilor. Va susţine programul naţional de reducere a abandonului școlar și construcţia de campusuri pentru învăţământul dual.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, proiectul Legii bugetului de stat va fi aprobat de Executiv cel târziu vineri, 31 ianuarie, după care va fi trimis pentru adoptare în Parlament. (C. Z.)