Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Mai mulți bani pentru programul Tomata
Bugetul programului Tomata - Ciclul I va fi suplimentat cu 13 milioane de euro, printr-o decizie ce va fi aprobată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, a anunţat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la un eveniment dedicat legumiculturii. În acest an, Ministerul Agriculturii a alocat pentru ajutorul de minimis la roșii circa 53,14 milioane de euro.
Demnitarul a mai spus că se are în vedere realizarea, împreună cu Casa Unirea, în următorii trei ani, a 15 centre de colectare legume şi fructe în principalele bazine legumicole din România. Centrele vor fi gestionate de Casa Unirea şi cooperative agricole, iar livrările se vor face în baza parteneriatelor cu marile reţele comerciale.
Construcţia primelor şase centre va începe în acest an și va dura până în august 2024, potrivit estimării făcute de ministru. Vor avea o suprafaţă între 1.000 mp şi 3.000 mp, temperatură controlată, benzi de sortare, etichetare şi ambalare și vor fi independente energetic, declara recent, pentru Agerpres, Florin Barbu.
În ceea ce priveşte amplasarea lor, oficialul a transmis că se va ţine cont de judeţele cu cele mai multe cereri pe programul Tomata. Potrivit datelor ministerului, judeţul Olt are în acest an 7.070 de înscrieri în program, judeţul Galaţi - peste 5.700, Dolj - 1.936, iar Giurgiu - 1.881.
Fiecare centru va avea un laborator pentru verificări rapide, în aşa fel încât românii să nu mai fie speriaţi că legumele şi fructele pe care le cumpără depăşesc limitele admise la pesticide.
„Mi-aş dori să avem legume de calitate. Nu vrem sute de mii de tone, vrem tomate şi legume calibrate, care să aibă performanţă şi acestea să fie prezente pe rafturile retailerilor”, a subliniat ministrul. (C. Z.)