Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Mai puţină birocraţie la adoptarea unui copil
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a anunţat mai multe schimbări în ceea ce priveşte procesul adopţiilor. Primul pas pentru reducerea birocraţiei este un soft lansat vineri care va permite accesarea online a datelor privind procedura adopţiei, numărul de copii declaraţi adoptabili, dar şi istoricul fiecărui copil, păstrând confidenţialitatea.
Un set de modificări privind Legea adopţiei, care vizează reducerea unor termene şi simplificarea unor proceduri, va fi prezentat până la jumătatea lunii octombrie. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDCA), doamna Gabriela Coman, a susţinut că au fost deja consultaţi specialiştii din cadrul Direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, care au făcut propunerile lor. „Sunt multe modificări, legate de norme procedurale de utilizat de către instanţă, termene care acum sunt lungi, de redus, reconsiderarea unor proceduri, cum este deschiderea adoptabilităţii, deschiderea PIP, noi îi spunem planul individualizat de protecţie a copilului“, a precizat doamna Gabriela Coman. Un prim pas spre simplificarea procesului de adopţie a fost făcut vineri, când ANPDCA a lansat un soft care va permite accesarea online a datelor privind procedura adopţiei, numărul de copii declaraţi adoptabili, dar şi istoricul fiecărui copil, păstrând confidenţialitatea. „Orice persoană care vrea să adopte va putea să acceseze electronic informaţii legate de procedură, informaţii privind prevederile legale, informaţii legate de adresabilitate, de copiii adoptabili din sistem, cu siguranţă nu informaţii nominale, dar ne dorim ca viitorii părinţi să ştie cam câţi copii sunt adoptabili, care le sunt caracteristicile, care le sunt vârstele, astfel încât, din momentul în care se vor adresa Direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului când doresc să adopte, să fie informaţi şi să ştie să îşi construiască aşteptările vizavi cu ce se va întâmpla cu solicitarea lor pentru adopţie“, a precizat preşedintele ANPDCA. În acest moment, informaţiile privind procesul de adopţie pot fi obţinute parţial din legislaţie sau de la Direcţiile de asistenţă socială, însă familiile atestate să adopte au reclamat că nu sunt complete. Noul sistem, care va fi disponibil la jumătatea anului 2015, ar urma să monitorizeze fiecare copil, din momentul intrării lui în sistemul de protecţie specială, pentru ca atunci când acesta va ajunge să fie declarat adoptabil, dacă nu se reuşeşte reintegrarea lui în familie, să existe deja informaţii despre el. De asemenea, sistemul va asigura şi monitorizarea post-adopţie. Totodată, familiile vor putea să verifice online, în orice moment, în ce stadiu este dosarul lor.
În acest moment, în sistemul de protecţie specială sunt în jur de 60.000 la nivel naţional, însă nu toţi copiii sunt adoptabili. „Mulţi dintre ei încă păstrează legătura cu familia şi mulţi sunt plasaţi la rude acolo unde părinţii, din diverse motive, nu i-au putut îngriji“, a subliniat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. (Oana Nistor)