Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Majorare a salariului minim brut cu 10%
Salariul minim brut garantat în plată va creşte la 3.300 de lei de la 1 octombrie, s-a stabilit în cadrul Consiliului Naţional Tripartit întrunit miercuri seară, din care fac parte reprezentanţi ai Guvernului, ai confederaţiilor sindicale şi ai patronatelor. În România, beneficiază de salariul minim brut circa 1,5 milioane de persoane, adică aproximativ 28% din numărul total de salariaţi activi. În domeniul construcţiilor, salariul minim brut va fi de 4.500 de lei.
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat cu 10% de la 1 octombrie, la 3.300 de lei, conform unui proiect de hotărâre postat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
„În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Majorarea va duce la modificări ale mai multor drepturi şi obligaţii al căror calcul se raportează la salariul minim. Astfel, va crește contribuţia pentru persoanele cu handicap neîncadrate, se va modifica baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor cu venituri din activităţi independente/drepturi de autor, întrucât venitul ales nu poate fi mai mic de 12 salarii minime brute pe ţară, va fi majorat plafonul în funcţie de care persoanelor fizice ce obţin venituri non-salariale le revine obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate, se vor majora normele de venit pentru veniturile din activităţi independente, va crește punctul de amendă, se arată în nota de fundamentare.
De asemenea, salariul minim brut în construcții va fi de 4.500 de lei, conform unei postări pe Facebook a lui Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii. El a explicat că salariul minim din construcţii, având regim diferit de taxare, adoptat prin OUG 168/2002 de modificare a Codului fiscal, se va stabili prin proiectul de lege pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament.
În perioada următoare, Guvernul a promis discuţii referitoare la valoarea salariului minim de la 1 ianuarie 2024, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, după întâlnirea din cadrul Consiliului Naţional Tripartit.
„Creşterea salariului minim cu 300 de lei, de la 3.000 actual la 3.300 la 1 octombrie, a fost varianta propusă de Guvernul României prin hotărârea de Guvern pe care ne-au pus-o la dispoziţie. Mai mult, au anunţat că au disponibilitatea să ne vedem în două săptămâni, după ce vor traversa experimentul asumării răspunderii în Parlamentul României, pentru a avea o discuţie privitoare la valoarea salariului minim de la 1 ianuarie 2024”, a afirmat liderul BNS, potrivit Agerpres. (C. Z.)