Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Majorări salariale pentru angajații din sănătate şi asistenţă socială
De la 1 august, angajaţii din sănătate şi asistenţă socială vor beneficia de creșteri salariale, ca urmare a adoptării unei ordonanțe de urgență care repară „inechități vechi” și prin care se închid promisiunile făcute în sistemul sanitar, potrivit premierului Marcel Ciolacu. Majorările au fost obținute după negocierile Federației Sanitas cu reprezentanții Guvernului. Cealaltă federație sindicală din sănătate, „Solidaritatea Sanitară”, care nu a participat la dialog, s-a declarat nemulțumită de actul normativ și va continua acțiunile de protest.
Conform ordonanței, începând cu data de 1 august 2023, personalul din sănătate beneficiază şi de o indemnizaţie lunară brută, după cum urmează: 500 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei de bază; 1.000 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin 2 gărzi suplimentare; 500 lei pentru biologi, chimişti şi biochimişti care efectuează lunar cel puţin 2 gărzi; 500 lei pentru asistenţi medicali, tehnicieni de radiologie, asistenţi de laborator, balneofiziokinetoterapeuți, asistenţi dentari, moaşe etc.
De asemenea, se va acorda o indemnizaţie între 100 şi 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în weekend, sărbători legale şi în alte zile libere, potrivit legii, pentru toate categoriile de personal, cu excepţia medicilor specialişti şi primari şi a biologilor, chimiştilor şi biochimiştilor care efectuează lunar gărzi suplimentare. Banii necesari acestor majorări se asigură din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, menţionează Ministerul Muncii.
Actul normativ prevede că vor primi vouchere de vacanță și cei care până acum nu au beneficiat de acestea, instituie o limită a duratei concediului de odihnă anual de până la 38 de zile în funcţie de vechime, iar salariaţii concediaţi în urma desfiinţării unei unităţi sanitare au dreptul de a fi reangajaţi cu prioritate pe posturile reînfiinţate, fără concurs sau perioadă de probă, într-o perioadă de 12 luni de la data concedierii.
Liderii Sanitas, care au avut miercurea trecută discuții cu premierul Marcel Ciolacu și alți oficiali ai Executivului, susțin că aceste creşteri reprezintă „doar o etapă. Le vedem ca pe o reparaţie parţială pentru toate inechităţile ultimilor cinci ani şi ca pe o soluţie tranzitorie pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2023”. Vor urma, potrivit Sanitas, alte negocieri pe proiectul noii Legi a salarizării, care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Pe de altă parte, sindicaliștii din Federaţia „Solidaritatea Sanitară” sunt nemulțumiți de ordonanța adoptată vineri, calificând-o o „ordonanţă a amăgirilor”, deoarece există o diferenţă foarte mare între beneficiile anunţate pentru angajaţii din sănătate şi beneficiile reale. În aceste condiții, organizația continuă protestele care vor culmina, potrivit calendarului, cu declanșarea grevei generale, la 27 iulie. (C. Z.)