Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Majoritatea produselor noastre sunt ecologice“
▲ Într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, noul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, a reiterat importanţa agriculturii ecologice în contextul în care consumatorul a început să fie mult mai interesat de gustul produselor decât de aspectul lor ▲ Ministrul a anunţat că pentru 2009 sunt prinse în buget sume „cu dedicaţie“ pentru acest sector, la care se adaugă subvenţiile pe hectar ▲ De asemenea, ministrul a afirmat că, atunci când situaţia economică o va permite, va susţine din nou reducerea TVA-ului la alimentele de bază ▲
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a început în forţă mandatul prin organizarea unor controale la nivelul agenţiilor de plăţi care se ocupă cu gestionarea fondurilor europene, ameninţând cu descentralizarea şi cu demiterea conducerilor în cazul în care nu vor fi reglementate toate cerinţele impuse la nivel european pentru obţinerea unui procent cât mai mare de absorbţie a fondurilor nerambursabile. În aceeaşi direcţie, ministrul a anunţat că va încerca să limiteze numărul de vizite pe care un fermier le face la Bucureşti pentru a obţine clarificări în ceea ce priveşte dosarul depus pentru finanţare. „În acest an vom face o campanie diferită, deoarece intenţionez să descentralizez aceste plăţi şi să le duc în teritoriu. Toţi angajaţii APIA şi cei ai ministerului de la nivel central şi din judeţe se vor ocupa de întocmirea cererilor şi predarea lor, pentru că am auzit că au fost situaţii în care fermieri au făcut peste 40 de drumuri pentru clarificări. Oamenii noştri se vor duce la primărie şi acolo se completează cererile, iar pentru cei care nu se pot deplasa se va merge acasă la fermieri şi angajaţii noştri îi vor ajuta să completeze cererea. Omul îşi va recunoaşte uşor parcela pentru că există deja hărţile. Probabil că va fi un cost în plus, dar cred că merită acest efort, deoarece plăţile se vor face la timp, iar lucrurile vor intra în normalitate şi UE ne va trata ca pe un partener serios“, a subliniat Ilie Sârbu. Producătorii „eco“, sprijiniţi de Stat Un alt domeniu declarat ca fiind o prioritate pentru ministrul de resort este cel al agriculturii ecologice, pentru care există un compartiment special în cadrul ministerului. „Eu zic că e o şansă mare pentru România, şi nu o zic doar eu, dar, din păcate, facem prea puţin. Terenul e pregătit, majoritatea produselor noastre sunt ecologice. Am văzut în piaţă care sunt produse româneşti şi care sunt aduse din import, pentru că ale noastre nu sunt uniforme şi nu au o culoare metalică. Din păcate, produsele noastre nu se vând din punctul de vedere al cumpărătorului, care cumpără cu ochiul. De multe ori, vara, se aduc roşii din import şi se pun etichete româneşti, când ele se văd de la o poştă că «sunt făcute la strung». Totuşi, ultimul verdict este dat de gust“, a subliniat Ilie Sârbu. Ministrul a subliniat că va sprijini în continuare acest sector şi a fost de acord cu faptul că trebuie să existe un canal de comunicare mult mai eficient astfel încât fermierii, dar şi producătorii, să fie mult mai bine informaţi. „Oamenii trebuie să ştie ce înseamnă produsul ecologic, care e preţul, pentru că se vând de multe ori produse ecologice, dar la preţ obişnuit“, a mai precizat ministrul Sârbu. În ceea ce priveşte ajutorul pe care Statul îl va acorda fermierilor de produse ecologice, în bugetul pe 2009 sunt incluse subvenţii pentru sector, „atât pe hectar, dar şi speciale, dedicate“, după cum a subliniat ministrul. În ceea ce priveşte măsura de reducere a TVA-ului la alimentele de bază, scoasă în prezent din programul de guvernare, Ilie Sârbu, iniţiator al acestui proiect de reducere a TVA-ului la alimente, a susţinut că, în condiţiile actuale, a acceptat să amâne această decizie din cauza situaţiei bugetului şi a colectării de taxe, însă, dacă se va intra în normaliate, „se va lua din nou în calcul această măsură care va rezolva o mare problemă legată de economia neagră din industria alimentară şi mai ales în sectorul de panificaţie“. ▲ 3.532 de producători de produse ecologice, înregistraţi la minister În anul 2007 au fost cultivate 190 de mii de hectare în acest sector, iar în ceea ce priveşte creşterea animalelor, cele mai multe capete crescute în regim eco au fost ovinele şi caprinele, vacile de lapte şi găinile ouătoare. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, se urmăreşte „creşterea suprafeţelor cultivate în agricultura ecologică, în 2009, la 337.000 ha, respectiv 2,27% din suprafaţa agricolă, şi până la 5,08% din suprafaţa agricolă, 754.000 ha - în anul 2013. De la bugetul de stat se acordă sprijin prin susţinerea a 50% din contravaloarea taxei de inspecţie şi certificare plătită de producător organismului de control cu care a încheiat contractul (de exemplu, în apicultură taxa de certificare şi înregistrare este de 600 de lei, aceasta diferenţiind în funcţie de domeniul de activitate); 425 de lei/ha pentru culturi pe teren arabil, păşuni şi fâneţe permanente, şi viţă-de-vie, aflate în perioada de conversie, sprijinul acordându-se pentru o suprafaţă de maximum 20 ha; 75 de lei/familia de albine certificată în sistemul de agricultură ecologică, până la maximum 50 de familii de albine pentru fiecare producător. De la data de 2 decembrie 2008, grupurile de producători din acest sector vor avea la dispoziţie Măsura 142 - înfiinţarea grupurilor de producători. Pentru anul 2009, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat, la finele anului trecut, că va aloca un sprijin financiar de 20,98 milioane de lei pentru agricultura ecologică. La Ministerul Agriculturii sunt înregistraţi în acest moment 3.532 de producători de produse ecologice, 75 de procesatori, 76 de comercianţi, 30 de importatori şi 47 de exportatori. Termenul limită de înregistrare a producătorilor a fost data de 1 iunie, în timp ce restul operatorilor îşi pot înregistra activităţile tot timpul anului.