Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Managerii de spitale cer deblocarea posturilor din sănătate
Mai mulți factori de decizie din administrația spitalelor, susținuți de Colegiul Medicilor din București, au atras atenţia săptămâna trecută că sistemul medical este aproape de colaps din cauza lipsei de personal, cerând deblocarea urgentă a angajărilor din sănătate. În spitalele publice din Bucureşti sunt neacoperite aproape 900 de posturi. Memorandumurile privind scoaterea la concurs a posturilor vacante ar putea fi aprobate în această săptămână, potrivit ministrului Alexandru Rafila.
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a făcut un apel către Ministerul Finanţelor pentru aprobarea memorandumului înaintat de Ministerul Sănătăţii pentru spitalele din subordinea sa, respectiv a celui înaintat de Ministerul Dezvoltării pentru spitalele din subordinea autorităţilor locale, inclusiv ale Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), memorandumuri care vor permite scoaterea la concurs a posturilor vacante. În Bucureşti, în spitalele aflate în administrarea Ministerului Sănătăţii sunt neacoperite aproximativ 500 de posturi, iar în cele coordonate de ASSMB sunt 390 de posturi vacante.
Potrivit Colegiului, angajările în sistemul public de sănătate au fost îngheţate la jumătatea anului trecut, iar memorandumurile iniţiate de ministerele menționate mai sus nu au fost avizate de Ministerul Finanţelor. „Ne confruntăm cu un paradox. Avem mare nevoie de medici, există locuri neocupate în spitale, avem şi medicii, cel puţin din perspectiva celor care au terminat rezidențiatul, dar angajările sunt blocate”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele CMMB.
Situaţii dificile se întâlnesc în această perioadă mai ales în camerele de gardă. La Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, şefii de secţie au cerut închiderea camerei de gardă, deoarece lipsa de personal este „foarte mare”. „Da, există riscul (închiderii camerei de gardă), pentru că nu ne-au deblocat posturile. Noi am făcut eforturi şi am acoperit camera de gardă, deocamdată, dar asta nu o să ţină la nesfârşit, pentru că personalul este epuizat”, a explicat managerul Maria Enescu. Ea a menţionat că spitalul are numărul necesar de medici, dar din schema de personal lipsesc peste 70 de asistente.
„Lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent (…) şi implicit acordarea unui act medical deficitar“, a transmis, la rândul său, directorul general al ASSMB, Oana Sivache.
Ministrul Alexandru Rafila a dat asigurări că memorandumurile vor fi aprobate, probabil în această săptămână, iar fiecare unitate sanitară va putea să organizeze concurs pentru angajarea de medici sau de asistenți medicali. „Asta înseamnă că, în următoarea lună şi în continuare, probabil până în luna martie, toate unităţile medicale spitaliceşti pot organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în funcţie de necesarul lor”, a spus ministrul, la B1TV. (C. Z.)