Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Manifestări de Ziua Unirii Principatelor
Pentru a marca împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Focşani va avea loc un tur ghidat de două ore în care cei interesaţi vor descoperi poveşti mai puţin ştiute despre clădirile istorice şi oamenii care au făurit Mica Unire. La Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta publicului o pictură excepţională - „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”, de Theodor Aman.
Unirea Principatelor, înfăptuită prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, a reprezentat încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, cunoscut în istoriografie ca fiind „secolul naţiunilor”, un ideal pentru toţi românii.
Realizată sub semnul ideilor Revoluţiei paşoptiste, Unirea Moldovei şi a Ţării Româneşti a reprezentat un prim obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului.
Pentru a marca împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor, Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta publicului, începând de astăzi, o pictură excepţională din colecţia instituţiei muzeale - „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”, realizată de Theodor Aman.
Pictura, realizată în ulei pe pânză, îi reprezintă pe membrii Adunării Elective de la Bucureşti, pe 24 ianuarie 1859, în timpul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti. Cei 62 de bărbaţi sunt prezentaţi într-o atitudine de poză, autorul sugerând totodată presiunea maselor populare aflate afară, în jurul Mitropoliei, asupra deputaţilor din sală. Opera de artă a fost realizată în anul 1861. Lucrarea va putea fi admirată până pe 11 februarie, în Sala Lapidarium.
Tot astăzi, la Focşani, membrii unei asociaţii de tineret au pregătit un tur al oraşului, numit sugestiv „Focşaniul Unirii - civic walking tour”, care are ca obiectiv prezentarea celor interesaţi de istorie a clădirilor din oraş, precum şi a personalităţi locale implicate în Unirea Principatelor Române.
„Cetăţenii interesaţi de patrimoniul cultural şi istoria locală sunt invitaţi într-o plimbare inedită prin oraşul Micii Uniri pentru a descoperi starea monumentelor istorice şi poveştile care se ascund în spatele acestora. În cadrul acestei lecţii de istorie, care va fi predată în stradă, ghizii le vor spune participanţilor poveşti mai puţin ştiute despre oamenii care au făurit unirea dintre Moldova şi Ţara Românească acum 159 de ani”, arată organizatorii într-un comunicat de presă.
Turul, care va dura două ore, va porni de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la ora 10:30, şi va cuprinde Casa Apostoleanu, Muzeul Unirii, Colegiul Naţional „Unirea”, locul în care s-a dansat prima Horă a Unirii în 1859, şi Piaţa Unirii, unde există obeliscul Unirii, realizat de sculptorul Ion Jalea, monument ce are nevoie urgentă de reabilitare. Participarea la tur este gratuită, pe baza înscrierii care se poate face accesând link-ul https://tinyurl.com/y97d2yhm.
La Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) organizează expoziţia „24 Ianuarie 1859: Mica Unire”, care va putea fi vizitată la Muzeul „Vasile Pogor” până la sfârşitul lunii. Potrivit organizatorilor, expoziţia cuprinde portrete oficiale ale domnitorului Micii Uniri, Alexandru Ioan Cuza, şi ale doamnei Elena Cuza, cărţi, pagini din presa vremii, fotografii, medalii aniversare, la care se adaugă călimara de birou din marmură albă şi piese de mobilier, dar şi obiecte de patrimoniu care au aparţinut lui Mihail Kogălniceanu, unul dintre artizanii dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza şi principal susţinător al modernizării de după Mica Unire.
De asemenea, prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” Iaşi, va susţine, joi, la Muzeul „Vasile Pogor”, o conferinţă pe tema Micii Uniri.