Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Manifestări de Ziua Unirii Principatelor Române
La Iaşi, Focşani, Bucureşti, Chişinău, precum şi în alte oraşe din ţară şi din străinătate sunt organizate duminică, 24 ianuarie, ceremonialuri militare, religioase şi culturale cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române. La manifestările de la Iaşi vor fi prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi primul ministru Dacian Cioloş. Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare naţională în decembrie 2014.
La Iaşi şi Focşani, precum şi în alte oraşe din ţară vor avea loc duminică, 24 ianuarie, manifestări dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române. Reprezentanţii municipalităţii ieşene au confirmat ieri prezența la manifestările de la Iaşi a președintelui Klaus Iohannis, a premierului Dacian Cioloș şi a principalilor lideri politici din Parlamentul României. La Iaşi, astăzi şi mâine, se vor derula sub titulatura „România s-a născut la Iaşi” concerte de muzică populară susţinute de artişti din zona Moldovei. De asemenea, de astăzi şi până duminică inclusiv, în Sala Mare a Primăriei, ieşenii vor putea vizita expoziţia „Iaşul care uneşte!”, care cuprinde documente şi mărturii despre Unirea Principatelor Române şi personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Duminică, 24 ianuarie, în Piaţa Unirii din Iaşi va avea loc, în intervalul orar 10:00-11:30, un spectacol susţinut de cunoscutul rapsod Grigore Leşe şi artiştii de muzică populară Veta Biriş şi Matilda Pascal Cojocăriţa. După acest moment, Armata Română va prezenta onorul şefului statului, Klaus Iohannis, se va intona Imnul Naţional şi va urma un ceremonial religios. Oficialităţile locale şi centrale vor susţine discursuri şi se vor prinde în Hora Unirii, după care vor depune jerbe de flori la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, unde va avea loc şi o slujbă de pomenire a domnitorului. Ziua se va încheia cu tradiţionala retragere cu torţe, pe traseul Palatul Culturii - Piaţa Unirii.
La Focşani, programul manifestărilor dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române va începe la ora 15:30, cu o scenetă dedicată „Micii Uniri”, va continua cu alocuţiunile oficialităţilor administraţiei publice centrale şi locale, iar la final, focşănenii se vor prinde în Hora Unirii.
La Bucureşti, printre manifestările dedicate acestei zile se numără şi o conferinţă a românilor de pretutindeni organizată la Palatul Parlamentului, unde sunt aşteptaţi să participe peste 200 de reprezentanţi ai diasporei. Potrivit Agerpres, temele principale ale conferinţei sunt implicarea statului în susţinerea cetăţenilor români din afara graniţelor, păstrarea identităţii culturale şi lingvistice româneşti a comunităţilor istorice din vecinătatea ţării noastre şi identificarea soluţiilor pentru viitorul Republicii Moldova.
O serie de manifestări dedicate evenimentului istoric de la 1859 se organizează şi la Chişinău, de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău în colaborare cu Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. Va avea loc conferința „Unirea Principatelor Române - moment istoric cu impact național și european”, precedată de inaugurarea expoziției „Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, ce cuprinde date istorice complexe formate din fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Principatelor Române.
Este al doilea an când românii sărbătoresc ziua de 24 ianuarie ca sărbătoare naţională. În 1859 s-a realizat Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.