Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Manifestări la 165 de ani de la Unirea Principatelor
Miercuri, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, în întreaga țară au fost organizate evenimente dedicate împlinirii a 165 de ani de la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti, după ce fusese ales domn al Moldovei, moment important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. „Unirea lui Cuza a avut o importanţă uriaşă. Drept care sfătuiesc pe toată lumea să nu mai folosească acest termen de Mica Unire”, a subliniat istoricul Adrian Cioroianu.
La Iași, în Piața Unirii, încă de la primele ore ale dimineții de ieri s-au adunat mii de persoane din localitate, dar și din ţară pentru a sărbători 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească. Sărbătoarea a debutat cu un concert de muzică populară, urmat de oficierea unui Te Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de către Preasfințitul Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, apoi de discursuri ale oficialităților, printre care s-au numărat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, reprezentantul Guvernului și primarul Iașiului.
Peste 330 de militari ai Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne au defilat pe strada Cuza Vodă, iar după parada militară a fost intonată Hora Unirii. Tot ieri, a avut loc o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori la mormântul domnitorului Cuza de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”. Seara a avut loc retragerea cu torţe a militarilor, pe traseul Muzeul Unirii - Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - Palatul Culturii.
La București, în prezența preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Marcel Ciolacu, a avut loc ieri o ceremonie militară și religioasă la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, în cadrul căreia au fost decorate drapelele de luptă ale Statului Major al Forţelor Terestre şi Diviziei 2 Infanterie „Getica”. De asemenea, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei Române au fost depuse coroane de flori.
Clujenii au sărbătorit ziua de 24 ianuarie la bustul domnitorului Al.I. Cuza din faţa Instituţiei Prefectului, unde au avut loc o ceremonie religioasă și militară și un spectacol folcloric. Programul a inclus, seara, un concert Hara și un spectacol de artificii în Piaţa Unirii.
Într-o declarație acordată Agerpres, istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, a îndemnat la rememorarea mai frecventă a marilor momente ale istoriei, nu doar la ceasurile aniversare. Cioroianu s-a poziționat „categoric” împotriva folosirii sintagmei de „Mica Unire”, argumentând că făurirea statului național unitar român nu ar fi existat fără Unirea lui Cuza.
„Multă lume, (…) gândindu-se că dacă 1918 e Marea Unire, atunci 1859 e Mica Unire. Este absolut o inepţie. (…) Fără 1859, nu am fi avut 1918, aşa că e greu de spus care a fost mai importantă”, a arătat istoricul. (C. Z.)