Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Manifestări la scară „monumentală“ în onoarea reginei Elisabeta a II-a
Parade, picnicuri cu milioane de participanți în toată ţara, un concert pop şi familia regală în balconul Palatului Buckingham. Așa va celebra Regatul Unit în această săptămână, de joi până duminică, Jubileul de Platină, adică cei 70 de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, un eveniment unic în istoria țării având în vedere că nici un monarh britanic nu a domnit atât de mult.
Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani, în data de 6 februarie 1952, când tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit din cauza unui cancer pulmonar la 56 de ani.
Cel mai vârstnic suveran din istoria Regatului Unit, ea a urcat recent pe locul al treilea în clasamentul celor mai lungi domnii din lume, fiind devansată doar de regele francez Louis al XIV-lea, care a murit în 1715 după o domnie de 72 de ani, şi de regele thailandez Bhumibol Adulyadej, decedat în 2016 după o domnie de 70 de ani şi 126 de zile.
Festivităţile vor debuta joi odată cu ceremonia „Trooping The Colour”, la care vor participa peste 1.500 de militari şi muzicieni, 240 de cai şi va include un zbor demonstrativ al piloţilor din Royal Air Force.
Tot joi, în faţa deputaţilor, prim-ministrul Boris Johnson îi va aduce un omagiu reginei, „stânca” în jurul căreia britanicii sunt ancoraţi de şapte decenii, „o femeie remarcabilă”, care „şi-a dedicat întreaga viaţă poporului ei”, potrivit unor fragmente extrase din discursul premierului.
Tradiţionala apariţie în balconul Palatului Buckingham va fi limitată doar la membrii activi din rândul familiei regale. Au fost excluşi prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, precum şi prinţul Andrew.
În program se află şi o ceremonie religioasă la Catedrala Saint Paul din Londra, vineri, urmată de curse hipice şi o mare petrecere publică la Buckingham, sâmbătă.
În total, peste 200.000 de evenimente sunt prevăzute, iar organizatorii anticipează că 10 milioane de persoane vor participa la picnicurile jubiliare organizate în toată țara din ziua de duminică, 5 iunie.
Tot duminică, o paradă amplă cu 10.000 de militari, artişti şi voluntari va aduce un omagiu suveranei şi diversităţii poporului britanic. Spectacolul ar urma să fie televizat și vizionat de 1 miliard de persoane, potrivit organizatorilor.
„Scala de desfăşurare este una monumentală”, a declarat Adrian Evans, organizatorul paradei, care promite un spectacol „foarte, foarte britanic, foarte excentric”.
Potrivit unui sondaj publicat de British Future, două treimi din populaţia britanică este interesată de Jubileul de Platină. 58% dintre cei chestionaţi vor să se păstreze monarhia, în timp ce doar 25% sunt de părere că sfârşitul domniei reginei Elisabeta a II-a ar fi un moment bun pentru ca Marea Britanie să devină republică. (C. Z.)