Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Manifestări organizate de Ziua Limbii Române
Patru manuscrise rare, socotite printre cele mai vechi texte româneşti, au fost expuse vineri, de Ziua Limbii Române, în Cupola de Sticlă a Bibliotecii Academiei. Expoziţia vine să întregească acţiunile consacrate sărbătoririi Zilei Limbii Române, organizate de Academie, vineri, la Chişinău şi Iaşi.
Academia Română a marcat ieri Ziua Limbii Române prin mai multe manifestări atât în ţară, cât şi în străinătate, între acestea numărându-se o expoziţie de manuscrise rare.
Monumente ale limbii române, reprezentând primele traduceri ale Psaltirii şi Faptelor Apostolilor, manuscrisele fac parte din colecţia Serviciului de Manuscrise - Carte Rară al Bibliotecii Academiei Române şi sunt prezentate publicului pentru a celebra astfel Ziua Limbii Române, se arată într-un comunicat al Academiei. Documentele expuse sunt: „Psaltirea Hurmuzachi”, „Psaltirea Voroneţeană”, „Psaltirea Scheiană” şi „Codicele Voroneţean”.
Vizitatorii ineditei expoziţii curatoriate de şefa Serviciului de Manuscrise şi Carte Rară al Bibliotecii Academiei Române, Gabriela Dumitrescu, au beneficiat de explicaţiile specialiştilor instituţiei, prezenţi la eveniment.
„Expoziţia vine să întregească acţiunile consacrate sărbătoririi Zilei Limbii Române, organizate de Academie, vineri, la Chişinău şi Iaşi. În capitala Republicii Moldova, academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, a susţinut prelegerea cu titlul „Cultura naţională şi provocările globalizării”, manifestare organizată împreună cu Academia de Ştiinţe a Moldovei. La eveniment au participat şi academicianul Maya Simionescu şi academicianul Florin Gheorghe Filip, preşedinţi ai Secţiilor de ştiinţe biologice, respectiv de ştiinţa şi tehnologia informaţiei din Academia Română”, se arată în comunicat.
De asemenea, Filiala Iaşi a Academiei Române a organizat la sediul său, din Bulevardul Carol I nr. 8, recitalul de poezie susţinut de poeţii Ileana Mălăncioiu, membru corespondent al Academiei Române, şi Emil Brumaru, urmat de un dialog cu publicul. Moderatorii evenimentului au fost academicianul Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, şi prof. univ. Bogdan Creţu, directorul Institutului de Filologie „Al. Philippide” din Iaşi al Academiei Române.
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte la data de 31 august. Ea a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră” tocmai pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită pe ambele maluri ale Prutului.
100 de eseuri pentru 100 de ani
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a lansat, de Ziua Limbii Române, broşura „100 de eseuri pentru 100 de ani”, care cuprinde lucrările a 100 de copii români născuţi în diasporă sau în comunităţile istorice, participanţi la taberele „ARC-Centenar” din acest an.
La concursul de eseuri au participat 187 de copii, care au pus pe hârtie ce înseamnă pentru ei România şi Centenarul Marii Uniri. Câştigătorii vor primi diplome, medalii, memory-stick-uri şi brăţări, toate personalizate, şi vor beneficia de locuri în tabăra ARC, ediţia 2019.
În evaluarea lucrărilor s-a ţinut cont de originalitatea acestora, valorizându-se iniţiativa şi disponibilitatea copiilor. Cele mai multe premii au fost câştigate de copii ce trăiesc în Republica Moldova, Ucraina şi Italia, arată sursa citată.
În cinstea Zilei Limbii Române, MRP lansează şi un material video în care copii români de pe toate meridianele recită poezia „Limba românească” de Gheorghe Sion.