Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Manifestări pentru un mediu mai curat
Vineri, 5 iunie, în peste 100 de ţări, între care şi România, s-a celebrat Ziua Mondială a Mediului, acţiunile de informare, conştientizare şi educaţie ecologică derulându-se sub sloganul „Şapte miliarde de vise. O singură planetă. Consumă cu grijă”. Organizaţiile de mediu au depus la instituţiile statului un memoriu prin care se cere stoparea tăierilor ilegale de pădure, iar WWF România a oprit Caravana Dunării la Bucureşti.
Ziua Mondială a Mediului a fost marcată vineri, 5 iunie, în peste 100 de ţări, inclusiv România, evenimentele organizate cu această ocazie desfăşurându-se sub sloganul „Şapte miliarde de vise. O singură planetă. Consumă cu grijă”. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a organizat la Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti o manifestare care a cuprins o serie de acţiuni de conştientizare a publicului faţă de protecţia mediului înconjurător: proiecţii de scurtmetraje tematice, activităţi dedicate copiilor la Atelierul de Creaţie al Muzeului Naţional de Geologie, precum şi o festivitate de premiere pe secţiuni (desene, reportaje, fotografii). „Mediul este o componentă importantă a societăţii noastre şi a viitorului nostru. Trebuie să consumăm eficient resursele şi trebuie să le gestionăm foarte bine. Protejăm mediul, dar trebuie să găsim soluţii şi pentru dezvoltarea economică în România şi pentru exploatarea responsabilă a resurselor naturale”, a spus Toma Florin Petcu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, Coaliţia pentru Mediu din România (CMR), alături de alte grupuri ale societăţii civile, a organizat de Ziua Mondială a Mediului o serie de manifestări menite să atragă atenţia asupra tăierilor ilegale de pădure. Un memorandum cu privire la stoparea tăierilor ilegale de păduri a fost depus la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Garda Naţională de Mediu, precum şi alte instituţii ale statului cu putere de decizie în acest domeniu.
Ziua Mondială a Mediului, principalul eveniment ecologic, de informare publică şi de acţiune pentru mediu al Naţiunilor Unite (UNEP), se celebrează în fiecare an pe data de 5 iunie. Tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului - „Şapte miliarde de vise. O singură planetă. Consumă cu grijă” - atrage atenţia asupra problemelor grave generate de consumul nesustenabil de materii prime şi produse finite. Datele existente la nivel mondial arată că, până în anul 2050, în cazul în care consumul şi producţia de bunuri rămân la actualul nivel, cu o populaţie ce ar putea creşte la 9,6 miliarde de oameni, vom avea nevoie de trei planete pentru a susţine modul nostru de viaţă şi de consum.
Caravana Dunării a ajuns la Bucureşti
Vineri a ajuns în Capitală şi Caravana Dunării, care a oferit astfel bucureştenilor un prilej de a-şi testa cunoştinţele despre fluviul Dunărea prin jocuri inedite şi o miniexpoziţie de fotografie. În plus, pentru cei care doresc să afle mai multe informaţii despre cormorani, castori, sturioni sau vidre până ce Caravana Dunării va ajunge în oraşul lor, WWF România a lansat jocul „Salvează râul!”. Caravana Dunării mai are programate opriri în Constanţa (9 iunie), Tulcea (11 iunie) şi Mahmudia (12 iunie).
Caravana Dunării face parte din programul iniţiat de WWF „Împreună pentru Dunăre”, ce vizează reconstrucţia ecologică a zonelor umede din lungul Dunării. Conform datelor WWF, în România, lucrările de reconstrucţie ecologică se vor desfăşura în lungul Dunării între localităţile Gârla Mare şi Vrata, din judeţul Mehedinţi. Reconstrucţia ecologică a zonei umede Gârla Mare va contribui la stocarea a peste 5 milioane de metri cubi de apă în timpul viiturilor de pe Dunăre şi la refacerea şi menţinerea biodiversităţii. În această zonă cuibăresc între 120 şi 140 de perechi de cormorani pitici şi 120 de perechi de raţă roşie. În timpul perioadei de migraţie, zona este străbătută de până la 800 de exemplare de cormoran pitic. În plus, situl este zonă preferată pentru cuibărire şi hrană de multe alte specii de păsări protejate la nivel internaţional.