Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Manifestări restrânse la 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor
Luni, 24 ianuarie, a fost sărbătorită Unirea Principatelor Române din anul 1859, prima etapă în crearea statului unitar român modern. Manifestările organizate în țară cu acest prilej au fost în format restrâns din cauza condițiilor sanitare impuse de pandemie.
O ceremonie militară şi religioasă a avut loc la Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, iar la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei, au fost depuse coroane de flori, în organizarea Prefecturii Capitalei şi a MApN. De asemenea, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” a fost vernisată expoziţia „Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1”.
La Brașov, Unirea Principatelor a fost sărbătorită, pentru al treilea an consecutiv, printr-un eveniment care nu a inclus nici programul artistic și nici hora cu care erau obişnuiţi braşovenii înainte de pandemie. A avut loc doar o ceremonie militară şi religioasă, în Piaţa Unirii din oraș, scrie Agerpres.
La Tulcea, Consiliul judeţean, Primăria municipiului şi ansamblul `Baladele Deltei~ au organizat, ieri, în Piaţa Mircea cel Bătrân, un spectacol folcloric care s-a încheiat cu focuri de artificii.
La Suceava au fost pregătite manifestări culturale dedicate Unirii Principatelor, iar Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun au fost deschise vizitatorilor cu acest prilej.
De asemenea, la Iaşi, ieri au putut fi vizitate Muzeul Unirii şi Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa.
În Capitală, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a prezentat expoziţia „Hora Unirii”, ce pune în valoare colecţiile muzeului, iar copiii au putut învăța să danseze Hora Unirii de la Simona Leasa şi Ansamblul folcloric „Doiniţa”. (C. Z.)