Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Manifestaţii de susţinere a romilor
Mii de persoane s-au reunit, sâmbătă, în mai multe capitale europene, în principal la Paris, Roma şi Bruxelles, pentru a protesta faţă de expulzarea romilor, afişând bannere pe care se putea citi: "Romi, imigranţi, cine urmează?".
La Paris şi în mai multe oraşe franceze, protestatarii nu au ezitat să compare politica de expulzare a romilor cu cea dusă în timpul ocupaţiei germane din cel de-al Doilea Război Mondial, de către regimul colaboraţionist al generalului Petain. La Roma, manifestanţii s-au reunit în apropiere de sediul Ambasadei franceze, purtând pancarte pe care era scris: "Nu rasismului!" sau "Nu putem condamna un popor". În Belgia, aproximativ o sută de persoane au participat, sâmbătă, în faţa Ambasadei Franţei, la un marş al tăcerii, afişând bannere pe care se putea citi: "Romi, imigranţi, cine urmează?", în timp ce, la Barcelona, mesajul transmis era: "Ajunge cu deportările". Potrivit iniţiatorilor acestor mişcări de protest, un prim obiectiv al acţiunii de sâmbătă a fost de a protesta împotriva politicii Franţei de expulzare a unor "segmente de populaţie, dar şi împotriva declaraţiilor făcute de autorităţile franceze, care pun semnul egalităţii între imigraţie şi criminalitate". De la sfârşitul lunii iulie, aproximativ o mie de romi români şi bulgari au fost repatriaţi şi o sută de tabere ilegale desfiinţate. Franţa a fost avertizată, la sfârşitul lunii august, de către ONU, să evite "discursurile politice discriminatorii", iar autorităţile române au criticat pentru prima dată decizia Guvernului de la Paris privind repatrierea romilor, apreciind că "nu este o soluţie". Parlamentarii europeni urmează să dezbată mâine acest subiect, la Strasbourg.