Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Măsură de stopare a scumpirii carburanților
Guvernul va reduce temporar, cu 50%, acciza la carburanţi, măsură care ar scădea preţul la pompă cu peste 1 leu și ar calma inflația, a anunţat ministrul finanţelor, după o ședință a coaliției în care s-a ajuns la un acord în acest sens. În privința prețurilor la energie electrică şi gaze naturale, liderii coaliției de guvernare ar fi convenit să prelungească actuala schemă de plafonare și după 1 aprilie.
Pentru a putea intra în vigoare, măsura de reducere a accizei la carburanți va trebui să treacă și printr-un proces de avizare din partea Comisiei Europene. Potrivit unor surse citate de Agerpres, acciza la carburanţi ar putea să fie redusă cu 50% pe o perioadă de trei luni, cu aplicare mai înainte de 1 aprilie. În prezent, acciza şi TVA reprezintă aproximativ jumătate din preţul final al carburantului, iar aceste taxe se virează la bugetul statului.
„Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii. (…) Aceasta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluţii ce au ca scop reducerea facturilor energetice şi calmarea puseului inflaţionist manifestat la acest început de an”, a precizat ministrul finanţelor, Adrian Câciu, citat de Agerpres.
Referitor la prețurile la energie, s-a hotărât în coaliție prelungirea și după 1 aprilie a actualei scheme de plafonare, cu tarife de maximum 0,8 lei pentru consumatorii casnici la energia electrică şi maximum 0,31 lei la gazele naturale, au informat surse politice.
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, măsurile de protecţie a populaţiei şi a economiei faţă de evoluţia preţurilor la energie sunt aproape gata, acestea urmând să fie anunţate azi, după o nouă întâlnire a comitetului interministerial pentru energie.
Pe de altă parte, companiile de energie, care nu şi-au primit nici până acum banii de la buget pentru compensarea facturilor, au transmis că, de la 1 aprilie, statul ar trebui să ajute consumatorii în mod direct, nu prin intermediul furnizorilor, cum se întâmplă acum.
„Nu furnizorul trebuie să plătească pentru compensare, ci statul. Ţinând cont de faptul că rambursarea întârzie şi trebuie făcută retroactiv pe mai multe luni, impactul financiar este foarte mare asupra furnizorilor. (…) Vorbim de o problemă sistemică ce afectează întreg lanţul. Dacă nu va fi rezolvată curând, întreg sistemul energetic va intra în colaps”, a avertizat Carlo Pignoloni, CEO al Enel România, la o conferință de profil. (C. Z.)