Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Măsuri care ajută la reducerea consumului de gaze
O centrală termică în condensaţie va duce la o economie de energie cu până la 20%, iar dacă locuinţa este izolată termic şi se utilizează şi termostat, consumul va fi mai mic şi implicit şi factura la încălzire va scădea cu câteva zeci de procente, după cum spun specialiştii E.ON România.
Pe timp de iarnă consumul de gaze creşte foarte mult mai ales în cazurile când locuinţele sunt încălzite prin intermediul centralelor individuale pe gaz. Iar acest lucru duce inevitabil la facturi mult mai mari faţă de alte perioade din an. Totuşi, specialiştii susţin că există măsuri care ne sunt la îndemână şi care duc la scăderea facturilor.
Printre măsurile recomandate se numără investiţia într-o centrală termică în condensaţie care este mult mai performantă decât vechile tipuri de centrale. „Înlocuiţi centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrală termică cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere (randament de aproximativ 90%) sau cu o centrală termică în condensaţie (randament de aproximativ 96%), pentru a obţine o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult. Folosiţi un termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează şi care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire”, recomandă specialiştii E.ON România, citaţi de Agerpres.
În plus, montarea unui cap termostatat pe calorifere este foarte utilă întrucât astfel se poate controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră.
De asemenea, pentru a evita pierderile de căldură specialiştii recomandă izolarea îmbinărilor ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive în cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă. Pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece, astfel că o izolare termică corectă a pereţilor, acoperişului şi ferestrelor ar putea genera o reducere cu până la 50% a costurilor la încălzire. De asemenea, consumatorii trebuie să se asigure şi de funcţionarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz şi să aerisească locuinţa în mod corect. „Reglaţi temperatura din locuinţa dumneavoastră în funcţie de confortul dorit. În spaţiile unde nu desfăşuraţi activităţi zilnice, vă recomandăm reglarea unei temperaturi mai scăzute. Deschideţi larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsaţi ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp”, mai recomandă experţii.
Totodată, este util să izolaţi conductele de agent termic mai ales în cazul celor care traversează spaţii neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimaliza pierderile de căldură. Consumatorii trebuie să se asigure că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură între radiator şi aerul ambiental, iar caloriferele „trebuie aerisite de câte ori este cazul”.
În ceea ce priveşte folosirea apei calde, este bine să setaţi din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie menţionat că la o centrală de apartament care prepară atât agent termic, cât şi apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă. Pentru reducerea debitului de apă şi implicit a consumului de gaz este recomandată înlocuirea băilor în cadă cu duşurile rapide. Tot în acest scop se recomandă folosirea capurilor de duş low-flow (curgere lentă) sau baterii de cadă cu două trepte de reglare a debitului.