Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Măsuri de contracarare a efectelor caniculei în București
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit vineri într-o şedinţă extraordinară, a adoptat un plan de măsuri pentru prevenirea, diminuarea şi atenuarea efectelor negative ale caniculei şi secetei, informează Instituţia Prefectului Bucureşti.
Printre măsuri, care vizează fenomenele meteo extreme ce se pot produce în perioada de vară, se numără adaptarea programului de lucru al serviciilor publice în afara intervalelor orare cu temperaturi foarte ridicate, funcţionarea prelungită a fântânilor arteziene şi a cişmelelor, monitorizarea alimentării cu apă a populaţiei şi a operatorilor economici, controale sporite la producătorii și comercianții de alimente, asigurarea funcţionării reţelei electrice, asigurarea stocului de medicamente împotriva deshidratării şi hipertermiei, serviciu de permanenţă la sediile primăriilor, asigurarea celor necesare punctelor de prim ajutor etc.
Prefectul Diana-Anca Artene, preşedintele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, le-a recomandat din nou bucureştenilor să evite expunerea la soare între orele 11:00 și 18:00.
„Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade; dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (magazine, lăcaşe de cult)”, a mai transmis ea.
Potrivit meteorologilor, valul de căldură se va intensifica astăzi şi va cuprinde toată ţara, iar mâine va persista la intensitate mare în sudul, estul şi parţial în centrul ţării. (C. Z.)