Din cauza condiţiilor climatice dificile de anul trecut, cu grindină şi secetă în perioade critice, producţia de vin a României a scăzut cu 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane
Măsuri de facilitare a adaptării la noile tehnologii
Piaţa muncii este în schimbare din cauza automatizării şi „este important să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat, la Digital Innovation Summit Bucharest 2025, ministrul muncii. În acord cu nevoia de transformare digitală a administrației și economiei, Guvernul va dezvolta un standard şi un registru privind competenţele digitale ale românilor, potrivit afirmațiilor făcute la același eveniment de consilierul de stat Florin Spătaru.
„Consider că, pentru fiecare dintre noi, adaptarea la noile tehnologii constituie o provocare reală. De la vulnerabilităţile de cybersecurity pe care fiecare dintre noi le avem la dispozitivele pe care le utilizăm, până la nevoile sistemice pe care administraţia din România, administraţia publică centrală sau administraţia locală le au. Este evident că procesele de digitalizare sunt şi trebuie să fie modalitatea prin care să ne îmbunătăţim serviciile publice, astfel încât pentru beneficiari, pentru români, utilizarea acestora să fie mai lesne şi la un click distanţă. (...) Cred că folosirea tehnologiei, pentru a face viaţa mai bună, mai sigură şi mai uşoară pentru noi toţi, este esenţială”, a afirmat ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, la Digital Innovation Summit Bucharest, care se desfășoară între 8 și 11 aprilie la Palatul Parlamentului, cu participarea a peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de ţări.
La eveniment, Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, a vorbit despre Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României, a cărui aprobare era pe ordinea de zi a ședinței de ieri după-amiază a Guvernului. „Este vorba despre un standard şi un registru prin care dezvoltăm, identificăm şi standardizăm competenţele digitale ale oamenilor. (…) Acest lucru face parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, fiind unul dintre jaloanele care urmează să fie atinse”, a afirmat Spătaru, citat de Agerpres.
Potrivit proiectului de Ordonanță pentru aprobarea Cadrului de competențe digitale lansat în martie în dezbatere de Ministerul Economiei, acest instrument strategic, numit DigCompRo, este destinat planificării politicilor publice de digitalizare la nivel național. Obiectivul principal al Cadrului este de a standardiza și de a oferi o orientare clară a competențelor digitale pentru cetățeni, astfel încât 50% din populația adultă să aibă cel puțin cunoștințe digitale de bază până în 2030. În prezent, procentul este de circa 28% și plasează țara noastră pe ultimul loc în UE la acest capitol.
Un sondaj realizat de platforma de recrutare Bestjobs arată că îmbunătăţirea constantă a competenţelor a devenit o necesitate pentru cei aflați pe piața muncii, 58% dintre respondenți declarând că și-au actualizat cunoștințele de mai multe ori, fie pentru a-şi păstra locul de muncă, fie pentru a avansa în carieră. (C. Z.)