Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Măsuri de limitare a răspândirii virozelor respiratorii
Numărul persoanelor care se prezintă la medic în această perioadă cu infecţii respiratorii este în creştere, iar cei mai afectaţi sunt copiii foarte mici, vârstnicii și cei cu boli grave care scad imunitatea. Declararea stării de epidemie de gripă nu va duce la restricţii şi obligativităţi, ci la măsuri la nivelul spitalelor, de limitare a vizitelor sau privind utilizarea măştii de protecție în unitățile sanitare.
Declararea stării de epidemie de gripă se face, ca în orice ţară din UE, după un algoritm care ia în calcul creşterea progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv şi o rată de izolare a virusurilor gripale mai mare de 10% din totalul prelevatelor, a explicat recent ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
„Este foarte probabil ca să avem a treia săptămână de creştere consecutivă şi atunci sigur se va declara (…) stare de epidemie de gripă. Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor în spital, pe de o parte. Pe de altă parte, se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi a pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii și screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie, (de exemplu, n.r.) orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar”, a arătat Rafila, la Digi 24.
Potrivit ministrului, perioada epidemică a apărut mai repede cu 3-4 săptămâni faţă de alţi ani. El a spus că nu crede că va fi afectată activitatea şcolară.
„Nu cred să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare. Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor şcolare... (cărora li se va recomanda, n.r.) inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciţi”, a susţinut Rafila.
Oficialul a reamintit că antibioticele nu trebuie utilizate în infecţiile virale, iar prezentarea la urgenţe trebuie să se facă numai în cazurile medii şi grave.
La rândul său, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a declarat, pentru Agerpres, că numărul de viroze se va menține ridicat atât în ianuarie, cât şi în februarie, ceea ce reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie de COVID-19.
Marinescu recomandă, în acest context, evitarea zonelor aglomerate, a contactului cu persoanele simptomatice, purtarea măştii în mijloacele de transport şi alte spaţii închise, respectarea normelor de igienă, autoizolarea în cazul apariției simptomelor de gripă, lucruri „pe care toţi le ştim şi le-am învăţat în cei trei ani” de pandemie. (C. Z.)