Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Măsuri de stimulare fiscală pentru IMM-uri
De la 1 iulie 2014 se va aplica scutirea de impozit pentru profitul reinvestit în cazul investiţiilor realizate după această dată, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Executivului. Scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit trebuie aplicată la toate categoriile de mijloace fixe care contribuie la dezvoltarea unei afaceri, susţine Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii solicită ca excepţia de la plata impozitului pe profitul reinvestit să fie aplicată pe perioadă nedeterminată, şi nu doar până la sfârşitul anului 2015, cum este prevăzut în textul de lege adoptat de Executiv, informează Agerpres. „Conform ordonanţei de urgenţă, va fi luat în considerare profitul contabil înregistrat începând cu 1 iulie 2014, scutirea de impozit a profitului reinvestit urmând să se aplice până la data de 31 decembrie 2015. Dacă România consideră că are nevoie de investiţii pentru creşterea productivităţii muncii, atunci prevederile proiectului trebuie să se aplice pe o perioadă nedeterminată. În plus, este necesară eliminarea prevederii referitoare la interzicerea vânzării acestor echipamente timp de patru ani. Este posibil ca firma să dorească să se reprofileze sau chiar să ajungă în faliment şi, ca atare, termenul de patru ani este mult prea mare. Considerăm că interzicerea vânzării timp de un an, maximum doi este mai mult decât suficientă“, a spus Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Totodată, măsura referitoare la scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit trebuie aplicată la toate categoriile de mijloace fixe care contribuie la dezvoltarea unei afaceri, şi nu doar pentru achiziţia de echipamente tehnologice, utilaje şi instalaţii de lucru. „Agenţii economici vor fi scutiţi integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice, respectiv maşini, utilaje şi instalaţii de lucru. Pentru ca o afacere să se dezvolte însă la parametrii corespunzători, această măsură trebuie aplicată la toate categoriile de mijloace fixe care contribuie la dezvoltarea unei afaceri. Astfel, considerăm că este necesară extinderea bazei de scutire a impozitului pe profitul reinvestit în activităţi productive şi pentru construcţiile industriale, inclusiv terenuri cu aceeaşi destinaţie; aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare; mijloace de transport; softuri şi cheltuieli pentru activităţi de cercetare-dezvoltare“, a mai spus reprezentantul IMM-urilor.
Potrivit Ministerului Finanţelor, scutirea de impozit pentru profitul reinvestit are un impact bugetar estimat la 137,5 milioane de lei în 2014. În prezent, investiţiile în mijloace fixe de natura echipamentelor tehnologice se recuperează, din punct de vedere fiscal, prin deducerea la calculul profitului impozabil a cheltuielilor de amortizare.
Ca stimulare fiscală, pentru recuperarea mai rapidă a investiţiilor respective, contribuabilii pot opta pentru utilizarea metodei de amortizare accelerată, care presupune deducerea în primul an de funcţionare a cel mult 50% din valoarea de intrare în patrimoniu a mijlocului fix. Mijloacele fixe finanţate din profitul pentru care se acordă scutirea îşi menţin valoarea fiscală în vederea amortizării liniare sau degresive, nefiind aplicabilă concomitent amortizarea accelerată. (Oana Nistor)