Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Măsuri împotriva extinderii epidemiei provocate de Ebola
Directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, şi preşedinţii statelor din Africa de Vest afectate de epidemia de febră hemoragică provocată de virusul Ebola au lansat vineri în Guineea un plan de luptă împotriva acestei boli, ce va avea un buget de 100 de milioane de dolari (echivalentul a 75 de milioane de euro), transmit agenţiile AFP şi EFE. „Amploarea epidemiei de Ebola şi ameninţarea persistentă pe care o presupune impun Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi statelor Guineea, Liberia şi Sierra Leone un răspuns la un nou nivel, fapt care necesită o sporire a resurselor“, a indicat dr. Margaret Chan într-un comunicat al OMS.
Aceste ţări „au identificat ce le trebuie, iar OMS colaborează cu comunitatea internaţională pentru implementarea planului“, a adăugat ea, referindu-se concret la măsuri precum detaşarea a sute de specialişti care să se ocupe de activităţile de prevenţie şi control, plus a altor sute de lucrători umanitari.
Virusul Ebola se transmite rapid prin contactul cu fluidele corporale, sânge, lichide biologice ori ţesuturi ale persoanelor ori animalelor infectate. Simptomele bolii sunt hemoragii, vomă şi diaree. Epidemiile anterioare, înregistrate numai pe continentul african, au avut o rată a mortalităţii de până 90%, pentru această boală neexistând nici un tratament.
Epidemia cu care se confruntă acum cele trei ţări menţionate este însă cea mai gravă, din luna martie fiind confirmate 1.323 de cazuri, dintre care 729 au fost mortale. (Cristina Zamfirescu)