Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Măsuri obligatorii de reducere a risipei în sectorul agroalimentar

Măsuri obligatorii de reducere a risipei în sectorul agroalimentar

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 17 Mai 2024

Ministerul Agriculturii a publicat, miercuri, în transparenţă decizională, proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. 

„Prezentul proiect vizează amendarea cadrului juridic în domeniul risipei alimentare prin introducerea caracterului obligatoriu pentru toţi operatorii din sectorul agro­alimentar de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate, la nivel european şi internaţional, de către România”, arată ministerul, potrivit Agerpres.

Mai exact, normele metodologice impun obligativitatea ca operatorii economici să implementeze cel puţin două măsuri/acţiuni de prevenire a risipei alimentare, înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor alimentare generate; să încarce în Platforma naţională dedicată, până la 31 martie, planul anual de diminuare a risipei alimentare aferent anului precedent. De asemenea, atât agenţii economici receptori, cât şi agenţii economici donatori au obligația să încarce în aceeași platformă, până la 31 martie, raportul anual pentru anul precedent privind cantitatea alimentelor care au făcut obiectul donării.

Potrivit Comisiei Europene, pierderile şi risipa de alimente sporesc riscul de insecuritate alimentară şi afectează mediul, fiind responsabile de circa 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din sistemul alimentar al UE, se arată în nota de fundamentare a proiectului. România, ca semnatară a Acordului de la Paris încheiat în 2015, s-a angajat, alături de celelalte state UE, să reducă risipa alimentară cu 50% până în 2030. (C. Z.)

Citeşte mai multe despre:   agricultură  -   Ministerul Agriculturii