Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Măsuri pentru descurajarea aglomerărilor din zona plajelor
Aglomerarea de pe litoral este o problemă, dar, potrivit oficialilor de la Protecţia Consumatorului, antreprenorii care operează pe plajele de pe litoral nu sunt vinovaţi de încălcarea de către turiști a măsurilor de distanţare, dacă i-au informat pe aceştia cu privire la reguli. Totuși, din cauza riscurilor de creștere a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune ca, pe plaje, distanţa mai mică de 2 metri să fie permisă numai pentru membrii familiilor.
Pentru plaje, distanţa mai mică de 2 metri între persoane/şezlonguri este permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici), potrivit hotărârii de marți a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).
Potrivit ministrului sănătăţii, Nelu Tătaru, „suntem într-un moment pandemic cu transmitere accelerată comunitară”, care are ca sursă persoane care se întorc din concediu, și propunerile cuprinse în hotărârea CNSU vor fi transpuse „într-o hotărâre de guvern, care se referă la nişte indicaţii sau restricţii care vor fi aplicate de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă acolo unde se impun şi acolo unde într-adevăr avem focare în desfăşurare”.
„Sunt acele locuri unde se serveşte mâncare, băutură şi care după ora 23:00 vor fi închise până dimineaţa. Sunt acele distanţări care trebuie să existe la locurile de plajă, excepţie făcând soţii sau copiii însoţiţi de părinţi sau de bunici, de rude. La fel, purtarea măştii în exterior, în spaţiile aglomerate”, a precizat Tătaru la Digi 24.
El a adăugat că responsabili pentru aplicarea acestor restricţii vor fi autoritatea locală şi cei care administrează plajele, iar lucrătorii MAI vor veghea la respectarea lor.
Pe de altă parte, din punctul de vedere al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, atât timp cât operatorul de pe plajă informează turiștii, la loc vizibil, complet, corect şi precis, despre măsurile de protecție și de distanțare care se impun în această perioadă, răspunderea cade doar în sarcina consumatorilor.
„În condiţiile în care există şi consumatori care nu respectă acest lucru (regulile de distanțare fizică, n.r.), în acel moment nu mai cade în sarcina dumneavoastră şi nu mai e vina dumneavoastră dacă nu se respectă distanţa socială, dacă se trag mai multe şezlonguri în acelaşi spaţiu”, a afirmat, marţi, directorul general al ANPC, Paul Anghel, într-o discuţie cu antreprenorii, susţinută de o organizație a oamenilor de afaceri.
În alte țări, măsurile de combatere a aglomerărilor sunt mult mai dure și se referă nu numai la turiști, ci și la operatorii economici. În Spania, de pildă, guvernele regionale încearcă să împiedice orice fel de evenimente şi reuniuni unde se adună multă lume, întrucât mai multe dintre focare îşi au originea în astfel de aglomerări, fiind închis inclusiv accesul pe unele plaje aglomerate.
(C. Zamfirescu)