Directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, a anunţat că le-a cerut tuturor experţilor şi consilierilor care lucrează în teritoriu să colaboreze cu cei care doresc să acceseze fonduri europene.
Vrem să ne schimbăm radical comportamentul. Am cerut tuturor colegilor mei din teritoriu, noi avem 1.600 de experţi şi consilieri, să-şi schimbe radical atitudinea, să nu mai fie refractară, să nu mai fie impulsivă. Să considere beneficiarul un prieten, un colaborator, un partener în această operaţiune complexă a accesării de fonduri europene“, a afirmat şeful APDRP.
Referitor la îmbunătăţirea viitoarei strategii de dezvoltare rurală, acesta a declarat că se intenţionează reducerea numărului de măsuri aplicate, de la 28, câte au fost în strategia din perioada 2007-2013, la şapte.
„Cred că asta ar însemna o fragmentare ineficientă a sumelor care sunt puse la dispoziţie şi, de aceea, ne-am gândit doar la şapte măsuri unde să direcţionăm aceşti bani. (...) Sunt dorinţele noastre, încă nu le-am negociat cu Uniunea Europeană“, a precizat Nicolae Popa.
Conform acestuia, APDRP intenţionează să acorde sume importante pentru măsurile 3.2.2. - „Renaşterea şi dezvoltarea satului românesc“, 1.2.1. - „Dezvoltarea exploataţiilor agricole“, 1.2.3. - „Procesarea produselor agricole“ şi măsura 1.1.2. - „Instalarea tinerilor în mediul rural ca şefi de exploataţii“.
„În loc de 40 de mii de euro, intenţionăm să acordăm suma de 70 de mii de euro, pentru a fi un sprijin real pentru tinerii care vor să se instaleze în mediul rural“, a informat reprezentantul APDRP.
Celelalte măsuri vizate de agenţie sunt 3.1.3. - „Încurajarea activităţilor turistice“, 3.1.2 - „Înfiinţarea IMM-urilor în mediul rural“ şi, nu în ultimul rând, sprijinirea înfiinţării şi consolidării „grupurilor de acţiune locală“, aşa-numitele GAL-uri. „Ele vor fi un fel de miniagenţii care vor ajuta enorm la dezvoltarea locală, pentru că prin ele se vor derula toate aceste măsuri pe care vi le-am spus. În prima fază, agenţia doreşte să-i sprijine şi perfecţioneze, pentru că ei vor face, de anul viitor sau poate de anul celălalt, evaluarea şi contractarea, iar plăţile le vom face noi“, a declarat Nicolae Popa.
„Vrem să facem un subprogram pentru pomicultură, unde nu am acordat nici un euro în perioada 2007-2013. De asemenea, legumicultorii vor fi luaţi în atenţie foarte serios“, a afirmat adjunctul agenţiei. „Ne dorim ca la fiecare agenţie, oficiu judeţean, dar şi la centrele regionale să înfiinţăm un fel de birouri unice, unde să dinamizăm procesul de autorizări“, a anunţat oficialul. (Bogdan Cronţ)