După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
Măsuri pentru relansarea turismului balnear
Industria turistică va creşte, în principal, datorită turismului rural, balneo şi Deltei Dunării, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Vrânceanu. Turismul balnear va fi relansat prin mai multe măsuri incluse de Guvern în cadrul unui proiect de dezvoltare ce se va întinde pe o perioadă de trei ani.
La deschiderea ediţiei de primăvară a Târgului de Turism al României, desfăşurat la sfârşitul săptămânii în Capitală, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Vrânceanu, a readus în actualitate importanţa anumitor sectoare din turismul autohton care vor atrage tot mai mulţi turişti şi vor reprezenta motoarele de creştere în această industrie: turismul rural, balneo şi Delta Dunării. „Turismul românesc va creşte nu doar datorită litoralului sau staţiunilor de pe Valea Prahovei, cât mai ales datorită turismului rural, balneo şi Deltei Dunării. Premierul Dacian Cioloş doreşte revigorarea turismului în general şi a celui balnear în special. Pentru turismul balnear avem o strategie care presupune colaborarea interministerială”, a spus Claudiu Vrânceanu, citat de Agerpres.
Astfel, Guvernul pregăteşte mai multe măsuri pentru relansarea turismului balnear din România, în cadrul unui proiect care se va întinde pe o durată de trei ani şi care îşi propune inclusiv relansarea unei staţiuni balneare, care ar putea să fie Băile Herculane sau Borsec. „Am propus în şedinţa de Guvern de astăzi dezvoltarea unui «cluster» naţional balneo-turistic verde. Iniţial vom lansa un proiect-pilot: o staţiune balneară revigorată, fie Băile Herculane, fie Borsec. În termen de trei luni, să începem acest proiect”, a anunţat şi vicepremierul Costin Borc, ministru al economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri, la finalul şedinţei de Guvern.
Un grup de lucru interministerial format în luna decembrie a anului trecut la solicitarea premierului Dacian Cioloş cu scopul de a identifca blocajele, dar mai ales soluţiile pentru relansarea turismului balnear din România a prezentat săptămâna trecută o notă în acest sens, arătând că principalele probleme din domeniu sunt lipsa investiţiilor în staţiunile balneare, inexistenţa unei strategii integrate pentru dezvoltarea acestui sector, lipsa resursei umane calificate specifice, imposibilitatea decontării serviciilor medicale de tratament din domeniul balnear către turiştii străini, infrastructura precară, dar şi lipsa unei promovări adecvate pe pieţele externe.
Vicepremierul Costin Borc a adăugat că se doreşte crearea, în următoarele două luni, a unei organizaţii de management al destinaţiei, utilizând contextul oferit de directiva europeană privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere.
„Una dintre problemele cu care ne confruntăm este că pacienţii străini nu beneficiau de rambursarea, în ţările lor, a cheltuielilor balneare din România”, a explicat vicepremierul.
De asemenea, se vor lua măsuri pentru stimularea proprietarilor în vederea modernizării capacităţilor de cazare şi a centrelor de tratament. Potrivit precizărilor făcute de vicepremierul Borc, vor fi completate criteriile de accesare a POR 2015-2020 prin includerea destinaţiilor balneare, se va analiza posibilitatea cedării unei cote de 50% din taxa minieră şi din taxele de concesiune, care sunt astăzi plătite ANRM, pentru a fi plătite către autorităţile locale, cu condiţia investirii acestei sume în modernizarea infrastructurii balneare. De asemenea, vor fi acordate unele facilităţi proprietarilor de clădiri, monumente istorice din staţiunile balneare pentru a investi în restaurarea, întreţinerea şi refuncţionalizarea acestora. Ministrul a mai vorbit şi despre dezvoltarea unui program de formare a resursei umane implicate în activităţile balneare: medici, asistente medicale, specialişti în fizioterapie şi balneoterapie.
Potrivit unei analize a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, în ultimii ani (2010-2013) numărul locurilor de cazare din staţiunile balneare a crescut considerabil, ajungând la 39.953 locuri în 2013, tot în creştere fiind şi numărul turiştilor cazaţi în staţiunile balneare la nivel naţional, care a ajuns în 2013 la 678.536 de persoane.
România se înscrie printre ţările europene cu un fond balnear remarcabil, o treime din apele termale şi minerale de pe continent găsindu-se în ţara noastră. În România există 34 de staţiuni balneare, lista acestora poate fi consultată la următorul link: http://www.mdrap.ro/userfiles/publicatii_ghid_statiuni_balneare.pdf, fiind specificate atât indicaţiile terapeutice, contraindicaţiile, clima, factorii naturali terapeutici, cât şi atracţiile turistice din zonă.