Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Măsurile de austeritate ar putea declanşa o nouă recesiune globală
Măsurile de austeritate pe care le iau guvernele sub presiunea pieţelor financiare pentru corectarea deficitelor bugetare ar putea declanşa o nouă recesiune globală, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), agenţie afiliată ONU. Agenţia a arătat că datoria publică trebuie redusă într-o manieră ordonată.
Un raport al directorului general al OIM, general Juan Somavia, subliniază că presiunile exercitate de pieţele financiare determină statele să ia măsuri fiscale radicale, care pun în pericol relansarea economică şi reduc şansele ca mărirea producţiei, a salariilor, scăderea şomajului şi implicit relansarea veniturilor din impozitare să aibă loc curând. Astfel, plata datoriilor va fi tot mai dificilă, se spune în raportul prezentat ieri de OIM, la începutul conferinţei anuale a agenţiei, care va dura trei săptămâni şi care va reuni sindicate, angajatori şi guvernanţi din întreaga lume, pentru a discuta probleme legate de piaţa muncii. "De ce acum, în această perioadă atât de nesigură, caracterizată de o relansare economică slabă, trebuie ca problema datoriilor de stat să devină, într-un fel care aminteşte de o furtună în formare, cea mai importantă, urgentă, copleşitoare prioritate pentru pieţe?", se întreabă Somavia. Oficialul ONU avertizează că situaţia ar putea fi, în final, contraproductivă pentru pieţe, dacă se va ajunge la o nouă contracţie economică şi la o dublă recesiune. "Chiar o asemenea reacţie a contribuit la declanşarea Marii Depresiuni din anii â30", aminteşte el.