Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Mecanism bancar de amânare a ratelor pentru fermieri
Pentru a veni în sprijinul agricultorilor care au fost afectați de secetă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) elaborează un proiect de act normativ pentru introducerea unui mecanism bancar de amânare a ratelor pentru fermieri. „Nu este în interesul nimănui ca ei să falimenteze”, a spus ministrul Adrian Oros.
„Cu băncile am avut două runde de întâlniri și încercăm să elaborăm un proiect de act normativ cu aplicabilitate unitară, practic un mecanism bancar de amânare a ratelor, plecând de la prevederile Ordonanţei 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instuţiile de credit şi de finanţare. (…) Singura problemă care mai trebuie rezolvată este o reglementare care să vină din partea Băncii Naţionale”, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că este în interesul ministerului, al agriculturii şi economiei româneşti ca fermierii care au fost păgubiţi anul acesta şi de secetă să beneficieze de această amânare a ratelor, astfel încât ei să îşi poată relua activitatea şi să nu falimenteze.
Referitor la despăgubirile agricultorilor afectaţi de secetă, suma alocată este de 1,2 miliarde de lei, prevăzută la rectificarea de buget.
„Deşi în ultima perioadă au fost precipitaţii chiar din abundenţă, în anumite zone ale ţării şi mai ales în Dobrogea, în sudul Moldovei, sunt încă zone puternic afectate de secetă. De aceea, aşa cum am promis, vom face aceste despăgubiri. La rectificarea de buget am prins sumele de care avem nevoie. Discutăm de 1,2 miliarde de lei. Sunt impactaţi 34.647 de fermieri, iar cuantumul ajutorului compensatoriu pe hectar deja îl cunoaşteţi - 925 lei la grâu şi secară şi 1.002 lei la rapiţă”, a afirmat Adrian Oros.
Din cauza secetei, producţia medie la grâu în acest an este de 2,9 tone pe hectar, cu 40% mai mică faţă de 2019, însă ministrul a subliniat că este suficient grâu pentru consumul intern și nu se aşteaptă la o creştere a preţului pâinii.
„Consumul uman în România - îmi spun cei de la Patronatul Morăritului şi Panificaţiei - este de 2,2 milioane de tone (de grâu, n.r.). Noi, anul acesta, vom face undeva între 5,4 şi 5,6 milioane de tone, deci va fi suficient pentru consumul intern. Sigur că aici se adaugă 550.000 de tone grâul de seminţe, care este foarte important. Se adaugă cam 400.000 de tone grâul care se utilizează în scop furajer şi cam 400.000 de tone se utilizează pentru industria alcoolului. Deci cam ăsta ar fi necesarul de consum intern de grâu. (…) Aşa că speranţa mea este că nu vom înregistra creşteri ale preţului pâinii pentru că este suficient grâu atât în ţară pentru consumul intern, cât şi la nivel mondial”, a menţionat Oros.
(Cristina Zamfirescu)