Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Mecanism strict pentru fermierii care cumpără cereale ucrainene
Importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui şi soia din Ucraina vor fi permise în cantităţi limitate pe baza unor autorizații eliberate de Ministerul Agriculturii şi doar fermierilor şi procesatorilor care demonstrează că au nevoie de o anume cantitate pentru completarea stocurilor, arată o ordonanță de Guvern adoptată joi și care va fi în vigoare până la 31 decembrie 2023.
Ministrul agriculturii Florin Barbu a prezentat mecanismul, agreat atât cu fermierii români, cât și cu partea ucraineană, prin care se vor face, până la sfârșitul acestui an, importurile de cereale din Ucraina.
„Acest mecanism este unul simplu. Fermierii şi procesatorii români care doresc completarea stocurilor depun documentele care atestă necesitatea importului. Comisia de analiză a cererilor verifică documentele şi propune emiterea sau nu a acordului pe piaţă. ANSVSA eliberează certificatul de conformitate pentru produsul ce urmează a fi importat, pe baza unei analize a mostrei de produs puse la dispoziţia importatorului. Ministerul Agriculturii eliberează fermierului sau procesatorului acordul de punere pe piaţă a cantităţii de care are nevoie. Înainte de a intra în procesare sau furajare, marfa este reverificată de către ANSVSA în certificarea respectării calităţii. Eu nu pot permite ca pe piaţa românească să intre produse afectate de boli, dăunători sau care nu sunt 100% sigure pentru consumul nostru. Acordul de punere pe piaţă expiră la momentul în care este atinsă cantitatea solicitată la import”, a explicat Florin Barbu.
Acesta a mai menţionat că, în această săptămână, va avea o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, pentru agrearea unui mecanism asemănător şi pentru cerealele din ţara vecină.
Conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), produsele agricole care fac obiectul importului reglementat prin ordonanţa aprobată joi sunt: grâu şi meslin; porumb; seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărâmate; seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate, iar operatorii care pot cere un acord de import trebuie să aibă sediul social şi puncte de lucru în România și să desfăşoare activităţi în domeniile: 1041 - Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor; 1061 - Fabricarea produselor de morărit; 1091 - Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă; 014 - Creşterea animalelor.
După obținerea acordului MADR, operatorul va încheia un contract de vânzare cu un operator licenţiat de către Ucraina, după care se vor desfăşura operaţiunile de import. Sigiliul vamal al mărfii va fi desfăcut la destinaţie în prezenţa reprezentanţilor Autorităţii Vamale Române şi ai ANSVSA, iar cei din urmă vor recolta probe şi vor verifica respectarea calităţii din certificatul de conformitate. În situaţia în care produsele sunt neconforme, se vor returna pe cheltuiala exportatorului. (C. Z.)