Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Mediul de afaceri susţine adoptarea monedei euro
Intenţia autorităţilor de a adopta moneda unică europeană începând cu 1 ianuarie 2019 este susţinută şi de mediul de afaceri românesc. Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a respins ipoteza potrivit căreia odată cu aderarea la zona euro vor creşte preţurile.
Adoptarea monedei unice europene la 1 ianuarie 2019 va reprezenta un semn de stabilitate pentru economia românească, intenţia anunţată de executivul român Comisiei Europene fiind sprijinită şi de către mediul de afaceri românesc. „Mediul de afaceri este în favoarea trecerii la moneda europeană. Orice măsură care aduce predictibilitate pentru mediul de afaceri este sprijinită de întreprinderile mici şi mijlocii“, a declarat, luni, Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, în cadrul unei conferinţe pe tema contribuţiei firmelor mici şi mijlocii la creşterea economică. Potrivit acestuia, propunerea va trebui oricum discutată cu reprezentanţii mediului de afaceri în cadrul sesiunilor de dezbatere publică. „Orice tip de reglementări va trebui să treacă prin testul mediului de afaceri“, a mai susţinut Jianu.
Totodată, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a respins ipoteza potrivit căreia, odată cu adoptarea monedei unice, preţurile vor creşte. „Am anunţat Comisia Europeană că, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiţi paşi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important că va dispărea riscul valutar şi va scădea constant costul creditării. Nu vor creşte preţurile, iar acest lucru s-a demonstrat în ţările care au aderat recent la această monedă“, a susţinut Voinea.
În opinia demnitarului, aderarea României la zona euro este „un semn de stabilitate pentru economia românească“, mai ales că „va fi eliminat riscul valutar şi vor scădea în mod constant costurile creditării“. „Este mesajul de stabilitate de care mediul de afaceri are nevoie. România nu va mai face excese bugetare, iar mediul de afaceri va rămâne stabil. Este un semnal că, pe termen lung, se pot face afaceri în România în moneda principalilor noştri parteneri de investiţii şi de afaceri“, a adăugat ministrul delegat pentru buget.
Săptămâna trecută, când autorităţile române au stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată-ţintă pentru aderarea României la zona euro, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a apreciat că obiectivul de adoptare a euro în 2018-2019 nu este în afara realităţii, dar are nevoie de un consens politic puternic şi de evaluarea consecinţelor, în special a celor legate de alinierea preţurilor. „Sprijinim orice obiectiv pe care factorul politic, într-o manieră consensualizată, îl va stabili şi ne vom spune părerea dacă este realist sau nu. Despre 2018-2019 eu nu cred că este în afară de o anumită realitate, dar este bine, dacă ne ancorăm la acest obiectiv, să punem nişte termene intermediare, pentru că nu se va întâmpla aşa: la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta şi gata, aţi intrat în zona euro“, a precizat şeful băncii centrale.
România va avea în acest an o creştere economică mult mai mare decât ceea ce s-a estimat la construirea bugetului pentru 2014, precizează ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. La finele anului trecut, la momentul realizării proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o creştere economică de 2,2% pentru acest an. În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie. (Oana Nistor)