Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Menţionarea originii geografice va fi obligatorie pentru mai multe produse alimentare
Etichetarea nutriţională a produselor alimentare în întreaga Uniune Europeană va deveni obligatorie, potrivit unui regulament ce va intra în vigoare în perioada următoare. Deputaţii europeni s-au pronunţat favorabil cu privire la menţionarea obligatorie a originii geografice pentru numeroase produse.
Parlamentul European s-a pronunţat, printr-un vot preliminar, pentru menţionarea obligatorie a originii geografice a numeroase produse alimentare, europarlamentarii analizând 800 de amendamente cu privire la un regulament-cheie potrivit căruia ar urma să devină obligatorie etichetarea nutriţională a produselor alimentare în întreaga Uniune Europeană, informează AFP. Această comisie parlamentară specializată a decis să repună în discuţie problema originii alimentelor în ciuda faptului că Executivul european consideră că este inutil să se generalizeze această practică de teamă să nu încurajeze patriotismul alimentar şi să nu îngreuneze schimburile. Indicaţia geografică este în prezent obligatorie pentru carnea de vită neprelucrată (consecinţă a crizei provocate de boala vacii nebune), peşte, fructe, legume, ouă, miere şi vin. Europarlamentarii au decis însă să extindă lista, de exemplu, la carnea de pasăre, produsele lactate sau produsele ambalate ce au un singur ingredient, precum roşiile din conserve sau uleiul de măsline. Ei doresc de asemenea ca originea cărnii şi a peştelui să fie precizată pe produsele compuse. Ideea ar fi ca, în viitor, să se poată citi pe etichete "unt belgian" sau "pui francez". "Aceasta ar încuraja protecţionismul, este prea periculos", a spus însă raportorul proiectului de regulament, Renate Sommer. Potrivit aceleiaşi surse, în luna mai se vor pronunţa asupra acestui amendament guvernele şi plenul PE, fiind aşteptată o rezistenţă dârză din partea statelor comunitare. Viitorul regulament ar urma să instituie obligativitatea etichetării nutriţionale unice a alimentelor şi băuturilor nealcoolizate, respectiv să cuprindă informaţii obligatorii cu privire la energia în kilocalorii pentru 100 de grame sau 100 mililitri de produs, glucide, lipide, acizi graşi saturaţi şi sare.