Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Mesaj de unitate al liderilor Uniunii Europene
Primiţi cu multă căldură la Sibiu, liderii Uniunii Europene care au venit la summit-ul informal au adoptat, joi, o declaraţie care cuprinde 10 angajamente, printre care apărarea „unei singure Europe”, o Europă ce va fi „un lider mondial responsabil”. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, la finalul summit-ului, faptul că dinspre ţara noastră porneşte un mesaj pozitiv, unitar, al statelor membre şi al instituţiilor europene de a consolida Uniunea „pe baza unui set clar de principii şi valori”.
Liderii Uniunii Europene care au venit la summit-ul informal au fost primiţi cu steaguri şi urale în Piaţa Mare din Sibiu, iar după ce au făcut fotografia de grup pe un podium acoperit cu un uriaş covor asemănător steagului UE, s-au îndreptat către mulţimea care scanda „Europa!”.
Liderii din UE au participat la o primă rundă a reuniunii informale a Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Au urmat apoi un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal şi cea de-a doua sesiune de lucru a summit-ului informal al liderilor UE.
Pe covorul roşu, liderii europeni sosiţi la Sibiu au vorbit despre ce fel de Uniune Europeană îşi doresc, despre viitoarele alegeri europarlamentare, dar şi despre ideea unei Europe care protejează. De altfel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a făcut referire la unul dintre proiectele sale - un Schengen regândit.
La finalul discuţiilor, aceştia au adoptat „Declaraţia de la Sibiu”, care dă un puternic mesaj de unitate şi cuprinde 10 angajamente.
„Ne reafirmăm convingerea că uniţi suntem mai puternici în această lume tot mai neliniştită şi care prezintă tot mai multe provocări. (...) De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a 10 angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălţimea acestei responsabilităţi”, se arată în Declaraţia de la Sibiu.
Cele 10 angajamente vizează domeniul apărării, spiritul de solidaritate în vremuri dificile, deschiderea către soluţii comune, protejarea democraţiei şi statului de drept, punerea accentului pe rezultate „acolo unde contează cel mai mult”, respectarea principiului echităţii, utilizarea mijloacelor potrivite ambiţiilor UE, protejarea viitorului următoarelor generaţii de europeni şi faptul că Europa va fi un lider mondial responsabil.
„Vom apăra o singură Europă - de la est la vest şi de la nord la sud. În urmă cu 30 de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate şi pentru a fi liberi şi au doborât Cortina de fier care a împărţit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin contra interesului nostru colectiv”, se subliniază în document.
Semnatarii declaraţiei de la Sibiu arată deschiderea către „soluţii comune” şi spiritul de înţelegere şi respect.
„Vom continua să protejăm modul nostru de viaţă, democraţia şi statul de drept. Drepturile inalienabile şi libertăţile fundamentale ale tuturor cetăţenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăţi şi le vom preţui întotdeauna cum se cuvine”, subliniază ei.
Angajamentele vor fi o bază pentru deciziile luate la nivelul UE, transmit liderii prin Declaraţia de la Sibiu.
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, la finalul summit-ului, faptul că dinspre ţara noastră porneşte un mesaj pozitiv, unitar, al statelor membre şi al instituţiilor europene de a consolida Uniunea „pe baza unui set clar de principii şi valori”.
„Discuţiile de azi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene. Ne-am dorit - şi acum, la sfârşit, pot să spun că am reuşit - să avem un summit al unităţii, al determinării noastre de a continua avansarea proiectului integrării europene ca proiect fără precedent de democraţie, prosperitate şi pace, un proiect al stabilităţii atât spre interior, cât şi spre exterior, spre vecinii noştri”, a mai declarat Iohannis, în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedinţii Consiliului European, Donald Tusk, şi Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Şeful statului i-a felicitat pe sibieni pentru impresia „foarte, foarte bună” pe care au făcut-o în faţa liderilor europeni prezenţi la summit-ul informal al UE.