Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Mesaje false trimise în numele autorităţilor statului
Infractorii îşi diversifică metodele de înşelăciune şi folosesc, mai nou, numele unor instituţii de forţă precum Poliţia Română pentru a crea panică în rândul populaţiei. „Government Impersonation Scam” este o metodă care utilizează nu doar antetul unor autorităţi ale statului, ci şi numele unor oficiali sau ofiţeri de poliţie cu scopul de a conferi mai multă credibilitate. De asemenea, mesaje false circulă şi în numele Poştei Române şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Poliţia Română atrage atenţia cu privire la reapariţia unei metode de înşelăciune numită „Government Impersonation Scam”.
Cetăţenii primesc prin intermediul e-mailului citații falsificate „emise” de către autorități ale statului român precum Poliția Română.
Documentele falsificate informează destinatarii că ar fi implicați în infracțiuni grave precum pornografie infantilă, pedofilie și hărțuire sexuală.
„Autorii utilizează numele unor oficiali sau ofițeri de poliție, pentru a conferi autenticitate înscrisurilor, inducând în eroare și provocând panică în rândul populației”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.
În acelaşi timp, citațiile false cer destinatarilor să contacteze urgent un anumit număr de telefon, să furnizeze informații personale sau bani pentru a „rezolva” problema.
„Această formă de înșelăciune are un impact psihologic major asupra victimelor.
Acuzațiile de infracțiuni sexuale sunt extrem de grave, ceea ce poate duce la panică, stres și chiar la acțiuni necugetate. Unii cetățeni pot fi tentați să ofere informații personale, financiare ori sume de bani în încercarea de a clarifica situația, ceea ce poate duce la furtul datelor cu caracter personal sau la pierderi financiare”, atrag atenţia reprezentanţii Poliţiei Române.
Tot în perioada estivală a fost sesizată o campanie de mesaje false transmise în numele ANAF, vizaţi fiind contribuabilii - persoane juridice, cărora le este solicitată „lista entităților externe care au de achitat către societate sume mai mari de 10.000 de euro”. Mesajele sunt transmise de la adresa de e-mail gabriela.apostol@m-finante.com, care NU aparține ANAF.
De asemenea, în numele Poştei Române au fost transmise SMS-uri false prin care se solicitau date personale pentru a fi finalizate operaţiunile de livrare a unor colete.
În consecinţă, autorităţile sfătuiesc cetăţenii să trateze cu suspiciune cererile de comunicare a unor detalii financiare (via e-mail, poștă, reclame, apeluri telefonice etc.), să verifice dacă mesajul/apelul primit aparţine într-adevăr instituţiei în cauză şi să nu acceseze linkurile sau atașamentele din e-mailuri/SMS-uri nesolicitate. (O. N.)