Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Micii producători, îndemnaţi să vândă online
Deși piețele agroalimentare sunt în continuare deschise, micii fermieri au mari greutăți în a-și vinde marfa, pentru că foarte puțini cumpărători ajung în piețe în această perioadă. Pentru a-i ajuta pe producători, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a pus la dispoziţia acestora, începând de luni, platforma online www.rndr.ro/legume - care își propune să pună în legătură legumicultorii cu marile lanţuri de magazine.
„Este foarte important să se înţeleagă faptul că această platformă se doreşte să vină în sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal, care în această perioadă trebuie să îşi continue munca în ferme, în solarii sau în câmp. De aceea a fost creată, pentru ca noi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, să îi sprijinim în dialogul cu marile lanţuri de retail, pentru a găsi soluţii ca produsele să ajungă pe masa consumatorilor“, a afirmat ministrul Adrian Oros.
În condiţiile în care în această perioadă este crucial ca fermierii să îşi desfăşoare activitatea pentru a asigura securitatea alimentară a României, MADR recomandă micilor producători să încarce în platforma www.rndr.ro/legume cantităţile de legume de care dispun.
Potrivit MADR, pentru a putea completa informaţiile în portal, producătorii agricoli trebuie să se autentifice, prin crearea unui cont de utilizator. După completarea datelor, va fi transmis un e-mail de confirmare la adresa electronică indicată de producător. După crearea contului de utilizator, se poate trece la completarea anunţului.
Ministrul Adrian Oros a subliniat recent că în următoarele luni principala sursă de hrană va fi producţia internă şi de aceea fiecare bucată de pământ trebuie lucrată. „Avem nevoie de producţii cât mai bune, chiar dacă o să fie mai greu. Fiecare fermier sau fiecare ţăran se poate deplasa în câmp sau la fermă pentru lucrările care trebuie efectuate, respectând recomandările privind măsurile luate împotriva răspândirii pandemiei“, spunea ministrul.
Probleme mari cu distribuția fructelor și legumelor proaspete sunt în toată Uniunea Europeană, iar furnizorii europeni avertizau zilele trecute că aceste produse vor deveni din ce în ce mai rare în Europa, deoarece pandemia afectează mişcările atât ale produselor, cât şi ale lucrătorilor de care ar fi nevoie pentru a strânge culturile, transmite Reuters.
Guvernele caută modalităţi prin care să contracareze orice deficit de aprovizionare, inclusiv prin introducerea unor „culoare verzi“, pentru a permite produselor proaspete să treacă uşor prin graniţele UE, iar în paralel intenţionează să relaxeze regulile de călătorie pentru muncitorii emigranţi.
Preşedintele comisiei de agricultură din Parlamentul European, Norbert Lins, a apreciat că aceste culoare trebuie să fie valabile şi pentru produse esenţiale pentru fermieri, precum seminţe, nutreţ, îngrăşăminte. (Cristina Zamfirescu)