Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Micii producători îşi pot vinde oriunde produsele până la finele anului 2008
Producătorii agricoli îşi pot vinde produsele alimentare realizate în gospodării pe întreg teritoriul României până la finele anului 2008, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak. „Ordinul 301 care reglementa vânzarea produselor la zona judeţului de care aparţin producătorii a fost prelungit în prima etapă până la 30 iunie 2007, iar ulterior până la finele lui 2007. În prezent, intrarea în vigoare a acestui ordin a mai primit o derogare cu un an, până la 31 decembrie 2008, dar numai dacă producătorii se înregistrează ca şi până acum la direcţiile sanitar-veterinare judeţene şi respectă normele de igienă şi elementele de trasabilitate a produselor pentru a şti de unde provin acestea“, a precizat Csutak. Ministrul Agriculturii a declarat recent că ordinul 301/2006 va intra în vigoare numai după ce micii producători vor cunoaşte clar cadrul de aplicare, conţinutul ordinului şi toate elementele de igienă. Potrivit noului act normativ, după înscrierea la direcţiile judeţene veterinare, fermierii nu mai sunt limitaţi teritorial şi vor putea realiza vânzări directe la nivel naţional. Ei pot comercializa lapte, carne, ouă, peşte şi alte produse de origine animală, dacă respectă condiţii de bază, şi anume să deţină asupra lor un buletin de analiză care să ateste că s-au respectat normele de igienă şi să eticheteze produsele pentru a se cunoaşte locul de provenienţă. Prin introducerea acestor norme, Autoritatea Veterinară doreşte ca efectuarea controalelor să se facă mai uşor pe întregul lanţ de producţie până la ajungerea produselor pe piaţă. De asemenea, marfa trebuie corect etichetată. Proiectul mai prevede şi faptul că producătorii vor putea livra marfa direct către unităţi autorizate de procesare şi că responsabilii din unităţile de vânzare cu amănuntul trebuie să se asigure că bunurile respective nu pun în pericol sănătatea publică. Datele centralizate ale ANSVSA de la jumătatea lui 2007 arătau că erau înregistraţi doar 10% din producătorii cu vânzare directă şi 20% din cei care vând cu amănuntul. Potrivit ANSVSA, cantităţile de produse acceptate pentru micii producători şi tarifele de înregistrare nu vor fi modificate.